24SEDAM ZRENJANIN Zrenjanin prvi put bio domaćin Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine

05.11.2022

22:52

0

Autor: 24sedam

Otvaranju festivala prisustvovali su i diplomatski predstavnici Rumunije u Srbiji

24SEDAM ZRENJANIN Zrenjanin prvi put bio domaćin Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine
Copyright Opština Zrenjanin

Grad Zrenjanin i Kulturni centar grada ugostili su juče učesnike 9. Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine, koji je po prvi put održan u našem gradu. Festival je okupio 250 učesnika iz svih sredina u Vojvodini u kojima rumunska nacionalna manjina neguje svoju kulturu i običaje, a pridružili su im se i gosti iz Rumunije, iz nekoliko naselja u županiji Timiš. Učestvovali su vokalno-instrumentalni solisti, folklorni ansambli, pevačke grupe i horovi, a naše sugrađane na festivalu su predstavljala deca iz Osnovne škole “Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka, kao i Kulturno-umetničkog društva “Lala”, takođe iz Ečke. Soliste je pratio Narodni orkestar Rumuna iz Vojvodine.

Otvaranju festivala prisustvovali su i diplomatski predstavnici Rumunije u Srbiji - generalni konzul u Vršcu George Dinu i savetnik u ambasadi u Beogradu George-Adrian Abrudan. Ističući značaj ovog festivala za rumunsku nacionalnu zajednicu, predsednik festivala Roman Bugar rekao je da festivale folklora Rumuna iz Vojvodine i folklora dece, Rumuni, iz godine u godinu, posvećuju muzičkoj kreaciji i rumunskom folkloru, bez kojih bi identitet tog naroda izgubio najznačajniju nacionalnu specifičnost.

- Istovremeno, naš festival je naše blago, koje poklanjamo multikulturalnom prostoru u kojem živimo zajedno sa drugim nacionalnim manjinama. Ovaj dečji festival, koji je stigao do devetog izdanja, smatramo velikim uspehom i želim da pohvalim učesnike i nastavni kadar koji je modelovao talenat i njihovu posvećenost, a posebno bih pohvalio roditelje, koji su decu ohrabrili, kako bi se danas našli na ovoj sceni. Ta deca su budući muzičari i kulturni sledbenici, koji će u nekim narednim godinama biti glavni akteri i nosioci kompletne rumunske kulture u Vojvodini i zbog toga je festival za nas veoma bitan - kazao je Bugar.

U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, učesnike i goste festivala pozdravio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, naglašavajući njegovu ulogu u negovanju tradicije rumunskog naroda, ali i multietničnosti naše sredine.

- Grad Zrenjanin jeste grad sporta, ali i grad kulture, poznat i po institucijama kulture, ali i po brojnim udruženjima i kulturno-umetničkim društvima. Ono što je karakteristika Zrenjanina, to je njegova multietničnost, multikulturalnost, koju i danas ovde predstavljamo i ističemo. S pravom smatramo da treba da postanemo prestonica kulture Republike Srbije, za koju smo se kandidovali, jer imamo mnogo toga da ponudimo i prikažemo, a vi ste sastavni deo te vrednosti Zrenjanina. Želim vam da na najbolji način prikažete ono što ste pripremali za festival, ali i da prikažete ono što je vaš identitet - poručio je Santovac učesnicima manifestacije.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike