24SEDAM ZRENJANIN Pomoć države uzgajivačima mlečnih krava

20.11.2022

09:20

0

Autor: 24sedam

Bespovratna isporuka merkantilnog kukuruza se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju

24SEDAM ZRENJANIN Pomoć države uzgajivačima mlečnih krava
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije od 13.10.2022. godine, Republička direkcija za robne rezerve će izvršiti bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza, u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava. 

Javni poziv za podnošenje prijava za ovu vrstu pomoći, s načinom podnošenja zahteva i dokumentacijom, objavljen je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede - link: http://www.minpolj.gov.rs/javni-pozivi/javni-pozivi-u-2022-godini/

Za uzgajivače mlečnih krava sa teritorije Grada Zrenjanina i opština srednjeg Banata (Sečanj, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej), prijava se podnosi Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu.

Bespovratna isporuka merkantilnog kukuruza se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava, a mlečna krava jeste svako žensko grlo goveda starije od 24 meseca u trenutku objavljivanja javnog poziva. 

Uzgajivač mlečnih krava koji može ostvariti pravo na pomoć na bespovratnu isporuku merkantilnog kukuruza je: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji: 

 • je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu u ovom registru za tekuću godinu; 
 • je upisan u Centralnu bazu podataka o obeležavanju životinja i u ovoj bazi ima od 1 do 50 mlečnih krava, u svom vlasništvu ili u vlasništvu člana njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva; 
 • nije u zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, po pravu prečeg zakupa, po bilo kom osnovu; 
 • je ostvario pravo na premiju za kravlje mleko za 2021. godinu, u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju uslovi, način i obrazac zahteva za ostvarivanje prava na premiju za mleko.
 • Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

  Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

  Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

  Najčitanije Vesti

  Ostale vesti iz rubrike