24SEDAM ZRENJANIN Poseta učenika gimnazije iz Hercogenrata Zrenjaninu

01.10.2022

06:20

0

Autor: 24sedam

Ova saradnja realizuje se već punih deset godina u okviru projekta filozofske razmene “Minerva”

24SEDAM ZRENJANIN Poseta učenika gimnazije iz Hercogenrata Zrenjaninu
Copyright Opština Zrenjanin

Gradsku kuću u Zrenjaninu posetilo je juče 12 gimnazijalaca iz nemačkog grada Hercogenrata, zajedno sa svojim domaćinima, učenicima Zrenjaninske gimnazije, profesorima filozofije iz obe škole Aleksandrom Maksić i Frankom Bekerom, direktorom Zrenjaninske gimnazije Milanom Radakovićem i našom zemljakinjom koja živi u Nemačkoj i čija je ćerka takođe među učenicima koji borave u Zrenjaninu, Aleksandrom Dubar.

Ova saradnja realizuje se već punih deset godina u okviru projekta filozofske razmene “Minerva”, tokom kojih je organizovano više uzajamnih poseta, humanitarnih akcija, zajedničkih filozofskih radionica, poseta mestima i znamenitostima u okolini i drugih aktivnosti.  

U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure, goste je primio i obratio im se zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Podsetio je da je projekat započet 2012. godine i da je on već imao priliku da dva puta bude domaćin prilikom ranijih poseta Gradskoj kući. Istakao je širi značaj ove saradnje, u smislu razvijanja i negovanja novih prijateljstava, međusobnog upoznavanja kultura i načina života, kao i upoznavanja znamenitosti u obe države. U svetlu ovog projekta, rekao je, jeste saradnja dve škole, ali i dva grada.

- Iz ovog projekta svi mi možemo da steknemo nova iskustva, nova znanja i prijateljstva, to je prepoznao i Grad Zrenjanin koji podržava projekat i to će nastaviti i u narednom periodu. Siguran sam da će vam boravak u Zrenjaninu ostati u lepom sećanju, da ćete odavde poneti lepe uspomene i da će neko od vas ponovo doći u naš grad, među svoje nove prijatelje - poručio je zamenik Santovac gostima iz Hercogenrata. 

Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković rekao je da je kroz ovaj projekat, od njegovog početka, prošlo 200 učenika i 20 profesora. 

- Stvorena su brojna prijateljstva i vidim da se ona nastavljaju i u ovoj grupi učenika, da će oni nastaviti da se druže. Ovaj projekat jeste i ulaganje u budućnost, zajedno s vama, da nakon određenih godina budete u prilici, kroz određene projekte i neka vaša angažovanja u životu, da ponovo dolazite u Srbiju i Zrenjanin, da uspostavljate saradnju ne samo između dva grada, nego i dve države - kazao je Radaković i dodao da neposredno upoznavanje učenika, kroz boravak u porodicama, doprinosi i zbližavanju porodica i otvaranju mnogih vrata.  

Još je rekao da su učenici bili u prilici ne samo da se upoznaju s kulturno-istorijskim znamenitostima grada Zrenjanina i okoline, već i šire, jer su organizovane i posete Beogradu i Novom Sadu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike