24SEDAM ZRENJANIN Grad Zrenjanin predstavio projekat “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”

18.10.2022

08:25

0

Autor: 24sedam

Konferencija je organizovana u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”

24SEDAM ZRENJANIN Grad Zrenjanin predstavio projekat “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”
Copyright opština zrenjanin

Projekat prekogranične saradnje “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”, koji je Grad Zrenjanin realizovao s partnerima iz Rumunije, predstavljen je na međunarodnoj konferenciji “Smanjenje rizika od katastrofa - modeli i prakse na međunarodnom i nacionalnom nivou”, održanoj u Beogradu, 13-14. oktobra. U ime grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure, projekat je predstavio Miroslav Sladojević, šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave.

Konferencija je organizovana u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe” koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Konferenciju je organizovao UNDP, u saradnji sa Fakultetom bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije. Na konferenciji je učestvovalo više od 50 govornika, a predstavljen je i Nacionalni registar rizika od katastrofa.

Grad Zrenjanin učestvovao je na konferenciji u delu predviđenom za projekte jedinica lokalne samouprave, gde su svoje domete u ovoj oblasti predstavili još i Kruševac, Ub i Loznica. 

Sladojević je upoznao učesnike konferencije s osnovnim odrednicama i rezultatima projekta, čija je realizacija trajala tokom 2016. godine. Istakao je da je teritorija Banata u prethodnom periodu često bivala izložena poplavama, kako zbog visokog nivoa reka, tako i zbog visokog nivoa podzemnih voda, što je za posledicu imalo velike štete koje bi mogle biti sprečene samo brzom i efikasnom intervencijom. Kroz projekat su identifikovana i ilustrovana područja značajnog rizika od poplava i usvojen je zajednički Plan upravljanja rizicima od poplava. 

- Kao najveći problem identifikovan je nedostatak neophodne opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama, te je najveći deo sredstava projekta utrošen na poboljšanje tehničke opremljenosti za reagovanje u vanrednim situacijama. Grad Zrenjanin opremljen je savremenim vozilima, materijalnim sredstvima i opremom u vrednosti od 500.000 evra, čime je naš region postao jedan od najopremljenijih u zemlji za reagovanje u vanrednim situacijama i radu na njihovoj prevenciji - rekao je Sladojević. 

Dodao je i da je u toku realizacija drugog dela projekta, koji traje do decembra 2023. godine, u kom je Grad Zrenjanin takođe jedan od partnera i gde će biti nabavljena dodatna oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, vredna 240.000 evra. 

- Prethodno nabavljena oprema u značajnoj je meri konsolidovala kapacitete i spremnost   lokalnih, okružnih i regionalnih zajedničkih specijalizovanih interventnih jedinica. Dodatna oprema, koja se očekuje, olakšaće planiranje i sprovođenje budućih zajedničkih akcija i intervencija - rekao je Sladojević na međunarodnoj konferenciji “Smanjenje rizika od katastrofa - modeli i prakse na međunarodnom i nacionalnom nivou”.
   
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike