24SEDAM ZRENJANIN U hangarima aerodroma “Ečka” nema slobodnih mesta za letelice

23.10.2022

11:00

0

Autor: 24sedam

Gradonačelnik je, nakon razgovora s direktorom Markovićem, rekao da je jedna od tema bila i otvaranje stalnog graničnog prelaza na samom aerodromu

24SEDAM ZRENJANIN U hangarima aerodroma “Ečka” nema slobodnih mesta za letelice
Copyright Opština Zrenjanin

U okviru posete naseljenom mestu Ečka, gradonačelnik Simo Salapura iskoristio je priliku i da obiđe aerodrom, kako je rekao “kao nešto što je neodvojivo od Ečke i što je sinonim za nju”. U hangarima aerodroma nema slobodnih mesta i ovde se čuva ili servisira više od trideset različitih letilica. Neke se nalaze i na otvorenom, jer je natkriveni prostor postao tesan za zahteve i potrebe ove vazdušne luke koja se poslednjih godina značajno razvija. Po rečima direktora aerodroma Pavla Markovića, “Ečka” je najveći i najozbiljniji sportski aerodrom u severnom delu naše zemlje.

Gradonačelnik je, nakon razgovora s direktorom Markovićem, rekao da je jedna od tema bila i otvaranje stalnog graničnog prelaza na samom aerodromu.

- Ono što možemo da kažemo je da, zajedno s rukovodstvom, radimo na otvaranju takvog prelaza, kao preduslova za dolazak poslodavaca, preduzetnika, ali i turista koji mogu mnogo toga da vide ovde, ne samo u naseljenom mestu Ečka, nego i u Zrenjaninu. Bitno je da istaknemo da aero klub ima četiri sekcije, odnosno sportske discipline, rade na tome da vrate i padobranstvo, da uvedu i neke inovativne discipline kada je u pitanju aero sport i s njima zaista imamo dobru saradnju. Oni su nosioci aero sporta, ne samo u Vojvodini, već i u celoj Srbiji - kazao je gradonačelnik. 

Aerodrom je u ovom trenutku domaćin tri vazduhoplovne, odnosno letačke škole i dva servisa, od kojih jedan ima i međunarodnu licencu i radi punim kapacitetom. Ovde egzistiraju škole “Prinčevi avijacije” i “Avijatičar”, Aero klub “Zrenjanin”, “Eskadrila” bar i “Eskadrila” šop, tu su i oldtajmeri nekadašnjeg Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva... Zajedno sa Privrednom komorom Srbije, aerodrom je pokrenuo inicijativu da se privremeni granični prelaz, koji je sada otvoren zakonski maksimalno tri meseca, za početak produži bar na šest. Mišljenja su da bi to značajno doprinelo razvoju šire zajednice, ne samo grada Zrenjanina, već i Pokrajine i cele države.

Direktor Aerodroma “Ečka” ističe da je potencijal aerodroma velik.

- Potpuno smo opremljeni da prihvatimo sve letilice do 5.700 kilograma poletno-sletne težine, funkcionišemo u dnevnim i noćnim uslovima za vazduhoplove koji saobraćaju u vizuelnim pravilima letenja, a u toku godine imamo i sezonski granični prelaz, za direktan prihvat gostiju iz inostranstva. Samim tim, rasterećuje se aerodrom “Nikola Tesla”, gde je uvek gužva i mi imamo običaj da u šali kažemo da “sportski piloti ne vole velike aerodrome, kao što ni veliki aerodromi ne vole sportske pilote”, kaže Pavle Marković.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike