24SEDAM ZRENJANIN Gradonačelnik u Belom Blatu: Selo s najvećim turističkim potencijalom na gradskoj teritoriji

28.09.2022

10:48

0

Autor: 24sedam

Belo Blato je specifično naselje, pre svega po svojoj poznatoj multikulturalnosti i jedinstvenom prirodnom okruženju i potencijalima

24SEDAM ZRENJANIN Gradonačelnik u Belom Blatu: Selo s najvećim turističkim potencijalom na gradskoj teritoriji
RCR BANAT BELO BLATO 005 - Copyright Opština Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa zamenikom Sašom Santovcem, zamenicom načelnice Odeljenja za privredu Gradske uprave Sonjom Dragaš i predstavnicima javnih komunalnih preduzeća, posetio je danas Belo Blato. Radna aktivnost gradonačelnika “Da nam sela budu bliža” ulazi u poslednju trećinu, a boravak u ovom selu bio je prilika za razgovor s predstavnicima mesne zajednice i posetu etno-salašu “Lujza”, važnom segmentu beloblatske turističke ponude.

Belo Blato je specifično naselje, pre svega po svojoj poznatoj multikulturalnosti i jedinstvenom prirodnom okruženju i potencijalima. Iz tog razloga uvršteno je nedavno u projekat EU Adrionet - “Jadransko-jonska mreža autentičnih sela”, a njegova manifestacija “Beloblatska kobasica” prevazišla je lokalne okvire i uvrštena je u kalendar zvaničnih manifestacija Grada Zrenjanina.

S druge strane, i ovo selo suočava se s različitim komunalnim problemima i potrebama, a prethodnih godina zabeležen je i odliv stanovništva. Sada se, međutim, dešavaju i pozitivna kretanja, s obzirom da je u Belom Blatu otkupljeno najviše kuća, šest, u akciji Ministarstva za brigu o selu i da postoji interesovanje za doseljavanje u ovo mirno, živopisno naselje. Te činjenice prokomentarisao je i gradonačelnik Simo Salapura. 

- Ovo je autentično naseljeno mesto, multinacionalno, sa ogromnim razvojnim potencijalima, kada je u pitanju turizam. Ono što se sada realizuje od investicija jeste dugoočekivana gradnja eko-česme, kao i svuda prisutni su infrastrukturni problemi i dogovorili smo se da u predstojećem periodu, u fazama, pristupamo i rešavanju ovih gorućih problema. Kada govorimo o turizmu, moramo da pomenemo da je Belo Blato uvršteno u važan prekogranični projekat, Mrežu autentičnih sela jadransko-jonskog regiona, dakle, po svemu specifično i prepoznatljivo, između ostalog i po salašu “Lujza” koji smo danas posetili i koji je ozbiljan pokazatelj da je turizam sve popularniji, jer se kapaciteti salaša šire. Dodatno smo ove godine podržali i veliki festival “Beloblatska kobasica”, koji je, po prvi put, trajao dva dana, uz veliki broj posetilaca i sada već pravimo planove i za narednu godinu - istakao je gradonačelnik.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike