24EDAM RUMA Uz podršku resornog ministarstva započeto čišćenje deponije u Kraljevcima

08.09.2022

13:56

0

Autor: 24sedam

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je istakla da je naša lokalna samouprava od Ministarstva za zaštitu zivotne sredine dobila za ovu namenu sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara

24EDAM RUMA Uz podršku resornog ministarstva započeto čišćenje deponije u Kraljevcima
Copyright Opština Ruma

Nastavlja se akcija čišćenja i zatvaranja divljih deponija širom naše opštine. Tim povodom drzavni sekretar Ministarstva zaštite zivotne sredine Aleksandar Dujanović posetio je danas našu opštinu i zajedno sa čelnim ljudima rumske lokalne samouprave obišao Kraljevce, gde su započeti radovi na uklanjanju divlje deponije.   

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je istakla da je naša lokalna samouprava od Ministarstva za zaštitu zivotne sredine dobila za ovu namenu sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara, ujedno se zahvalivši na velikoj podršci i dobroj saradnji ministarki Ireni Vujović i Ministarstvu zaštite zivotne sredine.

"Takođe, ovim projektom biće obuhvaćeno i uklanjanje deponije u Dobrincima. Mi kao Opština smo učestvovali sa još dodatnih 5 miliona dinara. Ovo su dragocena sredstva i pomoć zapravo koju već od početka godine dobijamo od Ministarstva zaštite zivotne sredine. Zaista se trudimo da uredimo našu zivotnu sredinu, da zivimo u jednoj čistijoj i lepšoj sredini, da podignemo svest svih nas o tome koliko je vazno čuvati svoju zivotnu sredinu i koliko je vazno pravilno odlagati otpad, bilo da se radi o građevinskom ili komunalnom otpadu. Upravo u razgovoru sa drzavnim sekretarom dobili smo značajne informacije i savete kako dalje da nastavimo proces saniranja i uklanjanja divljih deponija. Najefikasniji način je nakon uklanjanja deponija da postavljamo i video nadzor što se pokazalo već na samom početku godine nakon zatvaranja divlje deponije u Žarkovcu. Bez zdrave zivotne sredine nema ni zdravog zivota", izjavila je predsednica Ćirić.

Drzavni sekretar Aleksandar Dujanović je istakao da je u poslednje dve godine, kroz saradnju sa lokalnim samoupravama, Ministarstvo zaštite zivotne sredine očistilo preko 700 divljih deponija, ali i da je ukupan broj deponija u Srbiji nazalost pet puta veći.

"Drago mi je što vidim ovde u Rumi da se stvarno radi i ide se ka tome da se spreči taj veliki ekološki problem. Ruma je pokazala spremnost i da sama rešava ovo pitanje što je za svaku pohvalu. U Srbiji ima preko 3.500 divljih deponija, mi smo u poslednje dve godine očistili više od 700, no, treba da se radi na svesti svakog građanina, da decu od vrtića edukujemo o značaju zaštite zivotne sredine, a da one starije sankcionišemo za prekršaje. Svakako ćemo Rumi pomoći da obezbedi i kamere i video nadzor, jer se to pokazalo kao učinkovito da se prostor jednom očišćene deponije ne zatrpa ponovo otpadom. Pruzićemo pomoć svima kako bi sprečili nastanak ovakvih divljih deponija, poput ove u Kraljevcima", poručio je Dujanović.

Nakon posete Kraljevcima u Gradskoj kući u Rumi odrzan je radni sastanak sa drzavnim sekretarom Aleksandrom Dujanovićem, gde je razgovarano o unapređenju zaštite zivotne sredine, o zajedničkom preventivnom delovanju Opštine i Ministarstva u svrhu očuvanja okoline, o budućim projektima, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta zivota za sve građane.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike