24SEDAM RUMA Položeni venci na spomen obeležje Most razmene

04.09.2022

14:56

0

Autor: 24sedam

Tačno pre 79. godina, 2. septembra izvršena je razmena zarobljenika - 28 nemačkih vojnika za 62 partizana i rodoljuba iz Bešenova

24SEDAM RUMA Položeni venci na spomen obeležje Most razmene
Copyright Opština Ruma

Povodom 79. godišnjice razmene ratnih vojnih zarobljenika između NOVJ i nemačkih okupacionih snaga krajem leta 1943. godine na Stejanovačkom putu, vence su polozili, u ime lokalne samouprave Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma i Biljana Popović Jovanović, zamenica predsednika Opštine Ruma, kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih vojnih udruzenja.

Tačno pre 79. godina, 2. septembra izvršena je razmena zarobljenika - 28 nemačkih vojnika za 62 partizana i rodoljuba iz Bešenova.

Ta razmena je dogovorena između Vukašina Bivolarevića Volfa i Adama Felingera, predsednika okupacione opštine u Rumi.

Razmena je obavljena 2. septembra 1943.godine u 10 časova upravo na mestu gde sada postoji spomenik.

Tomislav Milić, predsednik SUBNOR Ruma je istakao da je ovo tradicionalno okupljanje na mestu gde je obavljena prva zvanična razmena ratnih zarobljenika između Narodnooslobodilačkog pokreta  i nemačkih okupacionih snaga, i upravo to je čini izuzetno vaznom, jer je prećutno tako priznat partizanski oslobodilački pokret.

Naravno, sa ovom razmenom nije završen fašistički teror koji je još dve godine trajao na ovim prostorima.

„Porazavajuće je to što savremena zbivanja potvrđuju da nisu definitivno porazene sile zla koje svaku priliku koriste da iskoče na istorijsku pozornicu i da kreiraju istorijsku scenu u svom ubilačkom toku. Zato je vazno da ovakve događaje obelezavamo,  a mi kao lokalna  samouprava podrzavamo sve organizacije  i udruzenja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova i neguju vazne događaje iz naše  slavne istorije. Da se neka zla iz istorije ne bi ponavljala, moramo na njih stalno da ukazujemo“, poručio je Stevan Kovačević.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike