24SEDAM PANČEVO: Bespovratna sredstva za čišćenje divljih deponija

02.09.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Drugi konkurs namenjen je finansiranju i sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekte u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama na teritoriji AP Vojvodine

24SEDAM PANČEVO: Bespovratna sredstva za čišćenje divljih deponija
Copyright Grad Pančevo

Gradu Pančevu su odobrena sredstva za projekat u oblasti ekologije Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Ugovore je uručio Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, a u ime Grada Pančeva ugovor je potpisala Maja Vitman, gradska menadžerka.

Ugovori sa predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, koje su putem konkursa ostvarile pravo na dodelu bespovratnih sredstava za podršku u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine potpisani su u holu Pokrajinske vlade.

 „Divlje deponije predstavljaju veliki ekološki problem i sredstva dobijena na ovom konkursu iskoristićemo za uklanjanje divljih deponija na teritoriji grada Pančeva. Cilj našeg projekta je da se doprinese uspostavljanju integralnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji grada Pančeva i očisti nelegalno deponovan otpad sa divljih deponija, kao i da se komunalni čvrsti otpad sa divljih deponija transportuje na sanitarnu deponiju. Čišćenjem divljih deponija stvaraju se uslovi za ispravno postupanje sa otpadom iz domaćinstava, kako u zdravstvenom smislu, tako i u pogledu zaštite životne sredine, uspostavlja se higijensko i estetsko sakupljanje komunalnog čvrstog otpada. Građani se usmeravaju na pravilno postupanje sa otpadom i angažovanjem zaposlenih iz komunalnog preduzeća smanjuje se broj divljih deponija i stajališta za kontejnere se čiste i održavaju. Građani su upoznati sa pravilnim postupanjem sa otpadom iz domaćinstava, razvija se svest i menjaju navike u postupanju sa otpadom koji se smešta na uređena mesta i u odgovarajuće posude čiji sadržaj zbrinjavanja od strane Javnog komunalnog preduzeća „Higijena“ Pančevo“ rekla je Maja Vitman tom prilikom.

Sredstva su dobijena na osnovu dva konkursa, od kojih je jedan namenjen finansiranju i sufinansiranju projektnih aktivnosti za rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina na teritoriji AP Vojvodine. Po ovom konkursu gradu Pančevo odobreno je tri miliona dinara za čišćenje divljih deponija na teritoriji grada. Očekivani rezultat projekta je da bude očišćeno 13 lokacija divljih deponija.

Drugi konkurs namenjen je finansiranju i sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekte u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama na teritoriji AP Vojvodine, kao pomoć jedinicama lokalne samouprave u cilju obezbeđenja stabilnog i dugoročnog odvođenja otpadnih voda, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode i životne sredine uopšte, smanjenje rizika po javno zdravlje i unapređenje kvaliteta života stanovništva, podrške ruralnom razvoju, stvaranja preduslova za održivi društveni i ekonomski razvoj i smanjenja regionalnih dispariteta.

Promo/ Grad Pančevo
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike