24SEDAM ZRENJANIN Dan u kom je Evropa posetila Prvoja

24.07.2022

15:42

0

Autor: 24sedam

Tarašu je pripala čast da ove godine bude domaćin sastanka Mreže “Evropskih sela roda”, koja okuplja svih 15 takvih sela

24SEDAM ZRENJANIN Dan u kom je Evropa posetila Prvoja
1651409776RODA1-LUCANI-RINA - Copyright RINA

Četiri bele rode, nedugo zatim doletele su još dve, kao svojevrstan odbor za doček, kružile su tog utorka, 19. jula, nad ulazom u Taraš. 

Iako navikle na ljudsko prisustvo i pažnju koja im se pridaje, dva autobusa na uskom seoskom drumu, jedan za drugim, već su bila nešto što odudara od svakodnevnog i znak da se u tom malom mestu ipak nešto neuobičajeno dešava. Prvim autobusom stigli su predstavnici sedam “evropskih sela roda”, nakon radnog sastanka i aktivnosti u Zrenjaninu. 

U drugom autobusu bili su - turisti iz Turske i predstavnici tamošnjeg sela roda, Eskikaragaka. Brzo su se, svi zajedno, okupili oko velike table koja ukazuje i informiše da su stigli u Taraš - Evropsko selo roda. Srdačan susret, bez jezičkih ili bilo kakvih drugih barijera, sa osnovnom zajedničkom odrednicom - brigom o belim rodama i njihovim staništima.

Tarašu je pripala čast da ove godine bude domaćin sastanka Mreže “Evropskih sela roda”, koja okuplja svih 15 takvih sela, u isto toliko evropskih zemalja. Pravila je još početkom devedesetih godina prošlog veka uspostavila nemačka Fondacija za zaštitu prirode “EuroNatur”, zaslužna za čitavu ovu priču - u nekoj državi samo jedno selo može biti proglašeno “selom roda”, a susreti se svake godine održavaju u drugoj zemlji. 

Traju dva-tri dana, dolazi ko može, broj varira, a priliku da upoznaju Taraš i Zrenjanin iskoristili su ovog puta predstavnici osam “sela roda” - iz Španije, Poljske, Turske, Grčke, Mađarske, Nemačke, Hrvatske i Bugarske. Uz, naravno, već pomenute turske turiste, koji su se našli na organizovanom putovanju po Srbiji i planiranu posetu Sremskim Karlovcima iz Novog Sada zamenili za posetu Tarašu. I nisu se pokajali.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike