24SEDAM STARA PAZOVA Radionica “Unapređenje uslova stanovanja Roma u opštini Stara Pazova”

07.11.2022

14:22

0

Autor: 24sedam

U Centru za socijalni rad su se okupili korisnici stanova, predstavnici Centra, opštinske stambene agencije i Crvenog krsta kao partnera u projektu

24SEDAM STARA PAZOVA Radionica “Unapređenje uslova stanovanja Roma u opštini Stara Pazova”
stara pazova PrintskrinJutjub RSFranceIDF (1) - Copyright Printskrin/Jutjub/ RSFranceIDF

U Centru za socijalni rad u okviru projekta “Unapređenje uslova stanovanja Roma u opštini Stara Pazova“ održana je radionica posvećena korisnicima stanova u Fruškogorskom naselju u Staroj Pazovi. 

Opština Stara Pazova je pre nekoliko godina realizovala projekat izgradnje stanova za stambeno ugrožene pripadnike Romske populacije na njenoj teritoriji. U međuvremenu tridesetak  porodica su postali  korisnici ovih stambenih jedinica i javila se potreba za njihovom edukacijom o poteškoćama u korišćenju stanova i prostora oko zgrade, kao i načinima za njihovo rešavanje. Okolina naselja je narušena divljim deponijama, a primetno je i neodgovorno ponašanje nekih korisnika stanova kada je higijena prostora u pitanju. 

U Centru za socijalni rad su se okupili korisnici stanova, predstavnici Centra, opštinske stambene agencije i  Crvenog krsta kao partnera u projektu, piše RTV Stara pazova.

Cilj projekta je i pružanje podrške u savetodnevnom telu, odnosno upoznavanje korisnika stanova sa institucijama kojima se mogu obratiti kada imaju određeni problem. Cilj je u pobuđivanje sveti o tome da moraju brinuti o tom prostoru i društvenoj svojini. Projekat predviđa i pružanje podrške u vidu higijenskih paketa za ličnu higijenu i higijenu prostora, kao i da se odradi dezinfekcija tog prostora i uređenje zelenih površina u njegovoj okolini, jer su upravo one uništene neodgovornim postupanjem nekih od korisnika stanova. 

Za potrebe projekta urađena je anketa među stanarima Fruškogorskog naselja o poteškoćama sa kojima se suočavaju kada je u pitanju stanovanje u ovim zgradama.

Na radionici predstavnica Opštinske stambene agencije Ivana Čubrilović je još jednom sa prisutnim stanarima prošla kroz njihove ugovorne obaveze kao korisnika stanova, jer brojne poteškoće proizilaze uprave zbog nepoštovanja preuzetih obaveza.

Projekat je podržan od strane Opštine Stara Pazova i podrazumevaće još edukacija, radionica i akcija vezanih za unapređenje uslova stanovanja Roma u lokalnoj sredini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Stara Pazova koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike