24SEDAM ŠABAC Mamografski pregledi u šabačkoj Bolnici od 7. novembra

28.10.2022

15:20

0

Autor: 24sedam

Dr Gibarac je apelovala na sve žene koje dobiju poziv za mamografski pregled da se na njega odazovu

24SEDAM ŠABAC Mamografski pregledi u šabačkoj Bolnici od 7. novembra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Skrining mamografija u Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" ponovo će početi da se sprovodi od 7. novembra. Žene će dobijati pozive na kućnu adresu, a pregledmom će biti obuhvaćena ciljna grupa od 50 do 69 godina.

Karcinom dojke je jedan od najčešćih malignih tumora. Kod žena je prvi po učestalosti, a prema statistikama i treći uzrok smrtnosti žena starih između 40 i 50 godina.

-Preventivni pregledi podrazumevaju samopregled, koji svaka žena treba da radi jednom mesečno, zatim preventivne preglede dojke kod izabranog lekara ili ginekologa jednom u godinu dana ili u dve godine i skrining mamografiju. Mamografija je pregled na aparatu mamografu i predstavlja neinvazivnu metodu pregleda, a mnogo znači i predstavlja zlatni standard za rano otkrivanje karcinoma dojke. Skrining mamografije se u našoj zemlji rade desetak godina unazad, jednom godišnje. Opšta bolnica Šabac, takođe sprovodi skrininge svake godine. Tokom kovid 19 epidemije imali smo u dvorištu pokretni mamograf i tada je pregledano više od 1.500 žena, a kod njih tri je otkriven rani kacinom dojke, rekla je dr Olivera Gibarac, onkolog.

Dr Gibarac je apelovala na sve žene koje dobiju poziv za mamografski pregled da se na njega odazovu, jer je pregled kratak i bezbolan, a veoma značajan za pravovremeno lečenje.

Važno je na vreme otkriti i početi lečenje karcinoma dojke.

Stavovi izneti u podržanom medijskim projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike