"Oko sokolovo" u planu i za Niš

09.10.2020

12:27 >> 10:38

0

"Oko sokolovo" u planu i za Niš
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

“Jesu li vozači u Nišu propisno parkirali svoj automobil, od naredne godine trebalo bi da proverava sistem Oko sokolovo, koji već postoji u Beogradu”, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala da bi se time uveo komunalni red i, po uzoru na beogradsku, dopunila i niška gradska kasa.

Ovakav sistem kontrole propisnog i nepropisnog parkiranja, za koji beogradska vlast kaže da je “srpski proizvod jedinstven u svetu”, obezbediće prohodnije trotoare, očekuje niška gradonačelnica.

– Gradu Beogradu je Oko Sokolovo za mesec dana prihodovalo 140 miliona dinara, a sa zaposlenima je bilo ušteda od oko 2 i po miliona evra. Ti ljudi nisu otpušteni, nego su kao komunalna milicija preusmereni na neke druge poslove komunalne milicije – objašnjava Sotirovski.

Oko sokolovo će, tvrdi gradonačelnica, smanjiti i neprijatne situacije na ulicama između saobraćajaca i radnika Parking-servisa, sa jedne, i građana koji nepropisno parkiraju, sa druge strane.

– Kada to vozilo prođe i snimi ljude koji su se pogrešno parkirali, nećemo biti u situaciji da prisustvujemo neprijatnim scenama da se zaposleni u parking servisu ili saobraćajnoj policiji raspravljaju sa ljudima koji su pogrešno parkirali – rekla je Sotirovski.

Inače, kada je počeo sa primenom u Beogradu, sistem Oko sokolovo predstavljen je kao softver koji se postavlja na multifunkcionalna specijalna vozila da bi fotografisala nepropisno parkirane automobile u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, kolovozu, trotoarima, a Komunalna milicija na osnovu toga šalje prekršajne naloge na kućnu adresu.

Kako je gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova najavljeno na jučerašnjoj prezentaciji ovog sistema u Beogradu, softver i stručna pomoć u vezi sa njegovom primenom biće besplatni za sve zainteresovane gradove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike