Negotinsko naselje dobilo vetrozaštitni pojas: Zasađene 252 sadnice osam autohtonih vrsta

23.12.2020

09:30 >> 10:25

0

Ukupna vrednost projekta je 4,9 miliona dinara, od kojih je 3,9 miliona iz Zelenog fonda, a milion iz opštinske kase

Negotinsko naselje dobilo vetrozaštitni pojas: Zasađene 252 sadnice osam autohtonih vrsta
Copyright Tanjug/ Jaroslav Pap

Sadnjom 252 sadnice osam autohtonih vrsta u naselju Rastoka u Negotinu, zahvaljujući sredstvima Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje Ministarstva zaštite životne sredine, formiran je vetrozaštitni pojas.

Posađene su sadnice srebrne i krupnolisne lipe, javora, oraha, crvene šljive, ali i breze, Pančićeve omorike i crnog bora na dve parcele površine od nešto više od četiri hektara. Ukupna vrednost projekta je 4,9 miliona dinara, od kojih je 3,9 miliona iz Zelenog fonda, a milion iz opštinske kase.

– Ovaj projekat je veoma važan, jer mislim da je svako novo posađeno drvo, novi život. Za narednu godinu već pripremamo projekte koji se odnose na vetrozaštitni pojas oko vašarišta, groblja i deponije, s obzirom na to da je na tim lokacijama potrebna zaštita od jakih vetrova – kaže Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Pročitajte još:

U lokalnoj samoupravi ističu da se pošumljavanje nastavlja i ovog proleća, a sve u cilju stvaranja vetrozaštitnog pojasa, ali i, s obzirom na to da se sade medonosne biljke, razvoja pčelarstva, kao poboljšanju biodiverziteta na ovom području.

– Paralelno sa ovim radovima posadili smo i stotinu sadnica na desnoj strani puta ka Enološkoj stanici, u želli da vratimo drvored koji je nekada krasio ovaj deo grada. Iduće godine planiramo da sadnice posadimo i na levoj strani puta, kao i prema izletištu Badnjevo – dodao je Veličković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike