Manastir na obodu Lima krije srpsku tajnu: Arheolozi pronašli sarkofag sa svetim moštima, ova svetinja ima posebnu isceliteljsku moć

08.11.2022

06:23

0

Narodi svih vera posećuju ovaj manastir, verujući u ozdravljenje, svoje i svojih bližnjih

Manastir na obodu Lima krije srpsku tajnu: Arheolozi pronašli sarkofag sa svetim moštima, ova svetinja ima posebnu isceliteljsku moć
Copyright Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program

Na obali Lima, pod liticom, kao iz bajke stvaran, smešten je manastir Kumanica. Možda je suvišna priča, dovoljan je pogled na manastir i mesto na kome je zalegao da vam ulije snagu duha, da zaronite u prošlost i preispitate sebe u kom pravcu plovi tvoj brod.

Manastir je stari brod usidren na obali, zaleđe mu čuva visoka litica, a ispred kanjon Lima, umiva svoje obale i odnosi priču iz prošlosti i sadašnjosti, negde daleko, preko Drine i Save do Dunava, samo sebi znanim jezikom, čuva tajne manastira Kumanice.

Mileševa još čuva zapis u kome piše da su mošti Svetog Save skrivene negde u blizini manastira, a da su Sinan-paši podmetnute mošti nekog monaha. Šaka Svetog Save se nalazi i danas u manastiru Mileševi.

Sarkofag Svetog Save

Pre stotinak godina, a i više, imućan Srbin iz okoline Prijepolja svrati kod komšije muslimana. Ovaj ga počasti zdravim jabukama iz svoje ostave, što su pretekle od prethodne godine. Videvši tako zdrave i mirišljave jabuke, bilo mu je interesantno kako je uspeo da ih sačuva da budu zdrave. Komšija ga odvede da pogleda gde čuva jabuke koje mu nikad ne trunu. Ostava je bila u stvari sarkofag nekog srpskog sveca. Srbin ponudi komšiji da otkupi sarkofag.

Komšija kaza visoku cenu, računajući da će odustati od kupovine sarkofaga, jer nije hteo da ga proda. Međutim, Srbin se nije cenkao, pošao je kući i doneo novac. Sarkofag nije poneo kući, već ga je poklonio manastiru Svete Trojice u Pljevljima, gde se i danas nalazi.

Ispostavilo se kasnije da je to upravo sarkofag Svetog Save. Istraživanjem u manastiru u Kumanici su pronađene mošti tri sveca. Na dvoje moštiju je izvršena DNK analiza. Mošti Grigorija Kumaničkog se danas nalaze u sarkofagu u manastiru Kumanici. Druge su prenesene u neku od beogradskih crkava. 

Treće mošti, koje su pronađene u oltaru manastira, uredno složene u sarkofagu od sige, nad kojima nije vršena DNK analiza, nalaze se i dalje u manastiru Kumanica.

Upravo se tvrdi u narodu da su to mošti Svetog Save. 

Ako su po zapisu mošti sklonjene, prirodno je da su uz tada nepristupačni kanjon Lima upravo sklonjene u manastir Kumanicu. U ovom manastiru, kaže predanje, nakratko su sklonjene mošti Svetog Vasilija Ostroškog, tokom povlačenja pred Turcima, da bi ih kasnije vratili pod Ostrog. 

Božja čuda u Kumanici

I danas ima živih svedoka kojima se desilo ozdravljenje, baš u Kumanici, uz molitvu i blagoslov. Momak, oslepeo kao dečak, ne znajući šta će sa sobom, jer mu je muka na srcu od saznanja da je slep, reši da oduzme sebi život vešanjem. Taman kad je sve pripremio za taj strašni čin, naiđe komšija i ubedi ga da pođe sa njim na sabor u Kumanicu. Još su tada bile samo zidine porušenog manastira, sa hiljadama okupljenih vernika koji traže utehu pred Bogom. 

Komšija uđe sa mladićem u zidinu manastira, u kome sveštenik počinje službu. U jednom momentu kad je došlo vreme da se čita jevanđelje, sveštenik se okrenu slepom mladiću i pruži mu ga. 

- Čitaj, mladiću!

- Kako, kad sam slep? 

- Čitaj, kad kažem!

- Mladić pogleda u otvoreno jevanđelje. Kao kroz maglu, počeše da mu se ukazuju slova. Sve bistrije i bistrije. Poče da čita!

Taj čovek je danas živ, ima preko 80 godina. Ispod manastira se nalazi izvor sa osvećenom vodom. Narod se na njemu umiva, nosi vodu u flašama, verujući da vraća vid, ako se sa njom umiju oči. 

Pruga Beograd - Bar, koja prolazi tik ispod manastira, jedina je koja ruži i narušava mir ovog svetog mesta.

Kada se gradila ova pruga, pronašli su zmiju dugu šest metara i tešku 150 kilograma. Bila je već mrtva kad je buldožer izvadio, verovatno je zakačio raonikom. Buldožerom je izvađen i kazan pun zlatnika. 

Policija odnela zlato "na sigurno"?

Radnici koji su bili u smeni potrpali su zlatnike u džepove i pre kraja radnog vremena razišli se kućama. 

Policija je, naravno, sve pohapsila i vratila zlato nazad, ali ne tamo gde je pronađeno, već tamo gde ga više niko ne može videti.

Ostala je priča u narodu da su svi radnici koji su poneli zlatnike kući doživeli veoma bolne trenutke u svojim porodicama.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24.sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike