24SEDAM NEGOTIN Svečano zatvaranje festivala "Mokranjčevi dani"

28.09.2022

21:10

0

Autor: 24sedam

Ovogodišnji 56. Festival „Mokranjčevi dani“ zvanično je proglasio zatvorenim Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

24SEDAM NEGOTIN Svečano zatvaranje festivala "Mokranjčevi dani"
Screenshot 2022-09-28 131320 - Copyright mokranjcevi-dani.com

Dr Sonja Marinković, selektor 56.“Mokranjčevih dana“, u završnoj reči na svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg festivala osvrnula se na nastup našeg renomiranog horskog ansambla „Collegium musicum“, podsetivši da su u temelje ovog Festivala uzidana stremljenja i dostignuća mnogih kompozitora, ali i horskih i drugih ansambala i dirigenata koji su, poput Darinke Matić Marović, neraskidivo bili vezani za „Mokranjčeve dane“.

-Evo nas na kraju 56. Festivala. Možda ste se pitali zašto izneveravamo tradiciju, mi koji tradiciju toliko volimo, koju negujemo, kako to nemamo Simfonijski orkestar na kraju festivala. Ja mislim da sad imate odgovor na to pitanje. Nismo imali Simfonijski orkestar ali smo imali simfoniju osećanja, ljubavi, sećanja na one naše najvrednije i mnoge koje smo izgubili tokom ovih strašnih godina. Ovo su trenuci ispunjeni emocijom. Svi koji smo poznavali Darinku Matić Marović imali smo suze u oku, ali ovosu trenuci i radosti zato što videti „Collegium musicum“ ovako živ, videti njeno delo živo, nema bolje utehe koju možemo da dočekamo. Ovim koncertom slavimo život, slavimo naša sećanja na one koje ne smemo zaboraviti, na Stevana Mokranjca, koliko jetu bilo tragova Stevana Mokranjca, koliko divnih Rukoveti, koje su zvučale njegovim tragom i ovo jeste naš zavet da ćemo na tom putu koji je Mokranjac za nas utro istrajno kročiti, hodati, trčati, juriti u susret onim novim radostima i novoj sreći – rekla je dr Sonja Marinković.

Ona je istakla da je ovogodišnji festival bio u znaku horskog stvaralaštva i da je imao i svoje srpske i svetske premijere, navode mokranjcevi-dani.com.

– Za nama je sedam dana festivala. U tih sedam dana smo, pre svega, slavili horski zvuk, da nadoknadimo ono što smo izgubili u godinama korone. Mislim da smo lepo pokazali kakvo sve bogatstvo leži u tom potencijalu horskog zvuka, kako to nije slučajno da smo mi iz tog horskog zvuka svi nastali i kako nam on i posle više od veka može dati snagu i pokazati nam puteve kojima treba ići. Našem festivalu nije nedostajalo ekskluzivnosti, pa mogu samo da pomenem da smo imali dve srpske premijere, jedno i večeras, delo Žarka Mirkovića, jednu svetsku premijeru dela Aleksandre Vrebalov, da smo prošli mnogo toga, mnogo toga različitog, da smo, zaista, ugostili vrhunske umetnike i evo na tu našu nisku, dodali smo i poslednji dragi kamen, naš dragi „Collegium musicum“ koji sada vodi Dragana Jovanović, dostojna naslednica svog velikog učitelja. U to ime ja želim da ovaj festival i dalje traje, da i dalje bude inspirisan Mokranjcem i da čuva ono što su generacije pre nas tako dobro postavile, da učimo od njih i da idemo dalje- poručila je dr Sonja Marinković.

Ovogodišnji 56. Festival „Mokranjčevi dani“ zvanično je proglasio zatvorenim Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

– Meni ostaje da se zahvalim svima na učešću i doprinosu u organizovanju našeg najvećeg festivala. Prethodnih nedelju dana su naša zahvalnost našem veliko Mokranjcu koji je proslavio naš grad, Srbiju i srpsku muziku. Nadam se da ćemo naredne godine svi zajedno učiniti da ovaj festival bude još bolji – rekao je Veličković.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike