"Šef nam je rekao da možemo da ostanemo kod kuće, ali da ne smemo...": Prvi dan karantina u Češkoj, gde žive naši građani

23.10.2020

15:34 >> 13:17

0

Autor: Radmila Briza

Ambasada Hrvatske u Pragu jedna je od najbržih koja je na svojoj Fejsbuk stranici izdala vrlo precizna uputstva o ponašanju građana tokom karantina

"Šef nam je rekao da možemo da ostanemo kod kuće, ali da ne smemo...": Prvi dan karantina u Češkoj, gde žive naši građani
Copyright Privatna arhiva/Branka C.
Od danas je svim građanima Češke, među kojima je i naša sugrađanka Branka C.(48), zabranjeno slobodno kretanje. Juče je uveden karantin zbog neverovatno velikog porasta broja novoinficiranih koronavirusom. Bilo ih je blizu 12.000.
Jutros je Branku, koja živi i radi u Pragu, i njene kolege pozvao šef i rekao im da, zbog novonastale situacije, mogu da rade od kuće.
– Ko želi da dođe u kancelariju, rekao je on, mora da nosi zaštitnu masku preko nosa i usta, kao i da drži distancu od prve najbliže osobe. Nisam želela da ostanem kod kuće. Otišla sam na posao. I, radila prema tim upustvima – kaže Branka.
U eksluzivnoj Brankinoj ispovesti za “24sedam”, juče se sve to munjevito desilo.
– U sekundi su nas zatvorili. Bez najave. Vraćamo se na isto što je bilo u proleće. Karantin!  Zabrana kretanja. Onemogućen nam je život… U Srbiji sam poslednji put bila u januaru i ko zna kada ću ponovo doći – kazala je on za naš portal.
Precizna uputstva
Istovremeno, pojedine ambasade su na svojim Fejsbuk stranicama dale precizna uputstva svojim građanima o načinu ponašanja u Češkoj, dok bude trajao karantin.
Zaposleni u toj ambasadi precizirali su da je od danas, u 6.00 časova ujutru, pa dok se ne ukine karantin, zabranjeno slobodno kretanje ljudi, izuzev kada je u pitanju putovanje na posao i s posla ili u svrhu obavljanja poslovne ili druge slične delatnosti.
“Mogu da se kreću i građani zbog neophodnih putovanja zbog posete porodicima ili bliskim osobama”, napisali su oni u svom postu.
Upustva su jasna i kada je nabavka hrane, lekova i medicinskog materijala, higijenskih potrepština, kozmetike i druge drogerijske robe, hrane za životinje… U te prodavnice može da se ide, kao i u nabavku svega toga za članove porodice.
Isti slučaj je i kada su u pitanju briga o deci, životinjama, korištenje neophodnih finansijskih i poštanskih usluga, točenje goriva i odlaganje otpada. Dopušten je izlazak i zbog odlaska kod lekara, u socijalne ustanove, kod veterinara. Sve to važi za pratioce osoba koje odlaze u te institucije.


Privatna arhiva/Branka C.

“Mogu da se kreću građani i zbog hitnih službenih putovanja, uključujući pružanje pratnje rodbini i bliskim osobama, koje su na takvim putovanjima. Takođe, slobodu kretanja imaju radnici zaposleni u sektoru sigurnosti, zdravstvene ili socijalne zaštite. Može da se ide u prirodu ili parkove i u vlastite objekte za rekreaciju. Može se na put iz Češke u druge države. Na venčanjima i sahranama mogu da prisustvuju maksimalno 10 osoba. Dozvoljene su posete grobljima”, piše u objavi Ambasade Hrvatske u Češkoj.
Ovo ne može
Osim u već opisanim situacijama, građani Češke moraju, između ostalog, da ograniče kretanje na javnim mestima i kontakte s drugim osobama. Na javnim mestima  smeju da borave najviše dve osobe, uz održavanje distance od minimalno dva metra, ukoliko je to moguće.
Zabranjeno je pružanje usluga smještaja, izuzev osobama koje obavljaju posao ili poslovnu i drugu sličnu delatnost, strancima do napuštanja teritorije Češke i strancima, koji poseduju radnu dozvolu na teritoriji Češke.
Isto važi i za osobe kojima je određena samoizolacija ili karantin i za beskućnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike