24SEDAM NEGOTIN Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

25.07.2022 | 09:34

Autor: 24sedam

Krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji opštine Negotin

Copyright Opština Negotin

Opština Negotin je danas raspisala Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova u okviru realizacije Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Mere energetske sanacije u domaćinstvima predviđene Programom i Pravilnikom, sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji porodičnih kuća i stanova.

Krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji opštine Negotin. Domaćinstva koja ostvare pravo na sufinansiranje mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od direktnih korisnika/privrednih subjekata sa liste direktnih korisnika/privrednih subjekata koju je objavila Komisija za realizaciju mera energetske sanacije, u skladu sa članom 3. Odluke o izboru direktnih korisnika/privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije.

Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Negotin.

Predmet Javnog konkursa je sufinansiranje sledećih mera energetske efikasnosti:

1) zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama, za porodične kuće i stanove.

2) postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće.

3) postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće (za ovu meru se može konkurisati i zajedno sa merom postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće iz stava 1. tačka 2), ovog odeljka.

4) nabavka i instalacija kotlova na biomasu (drvni pelet, briket, sečka), grejača prostora, ili zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim, za porodične kuće i stanove.

5) zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove (za ovu meru se može konkurisati samo zajedno sa merom zamene postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim iz stava 1. tačka 4), ovog odeljka).

6) nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema (grejač prostora ili kombinovani grejač) za porodične kuće.

7) nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Ukupno planirana sredstva koje opština Negotin zajedno sa sredstvima Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti dodeljuje putem ovog konkursa iznose 15.000.000,00 dinara.

Opširnije na linku: http://www.negotin.rs/ads-javni-konkurs-za-dodelu-bespovratnih-sredstava-domacinstvima-za-energetsku-sanaciju-porodicnih-kuca-i-stanova-na-teritoriji-opstine-negotin-u-okviru-realizacije-programa-energetske-sanacije-stambenih-zgrada-porodicnih-kuca-i-stanova-jp-122-657.htm

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam