24SEDAM MALI ZVORNIK Usvojeni izveštaji o izvršenju budžeta opštine Mali Zvornik i o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine

12.07.2022 | 14:11

Autor: 24sedam

Odbornici su razmotrili i podržali 25 tačaka dnevnog reda

Copyright Wikipedia

Redovno 17. zasedanje Skupštine opštine Mali Zvornik održano je u ponedeljak, 11. jula.

Odbornici su razmotrili i podržali 25 tačaka dnevnog reda.

Sednicom koja je počela u 10 časova, usvajanjem izvoda iz zapisnika sa prethodnog zasedanja lokalnog parlamenta, predsedavao je Radovan Tadić, predsednik Skupštine opštine Mali Zvornik.

Izveštaj o izvršenju budžeta opštine Mali Zvornik za period od 01. januara do 30. juna 2022. godine obrazložio je rukovodilac Odeljenja za finasije, opštu upravu i društvene delatnosti, Milan Jevtić, navodeći da su u prvoj polovini tekuće godine prihodi i primanja budžeta opštine Mali Zvornik ostvareni u iznosu 273.215.896,82 dinara ili 39, 63 posto u odnosu na plan.

Preneta sredstva iz ranijih godina iznose 132.552.000,00 dinara, tako da ukupno ostvaren prihod i primanja, sa suficitom, iznose 405.767.895,82 dinara ili 49,36 posto u odnosu na plan.

Rashodi i izdaci budžeta opštine Mali Zvornik u periodu januar – jun 2022. godine iznose 329.948.025,81 dinara ili 40,13 posto u odnosu na ukupno planirane rashode.

Izveštaj o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine Mali Zvornik u prvoj polovini tekuće godine usvojen je nakon obrazloženja predsednika opštine, Zorana Jevtića, koji je detaljno naveo sve važne aktivnosti i projekte opštine realizovane u navedenom periodu, podsetivši odbornike, saradnike, predstavnike medija i celokupnu javnost na sve ono što je zalaganjem lokalne samouprave u Malom Zvorniku ostvareno i postignuto od početka 2022. godine.

Jevtić je zaključio da građani ove opštine prepoznaju i cene rad lokalne samouprave i podršku koju lokalna zajednica dobija od države, dodajući da o tome najbolje svedoče rezultati nedavnih izbora za predsednika i parlament Republike Srbije, kao i rezultati referenduma o ustavnim promenama, na kojima su Malozvorničani ubedljivo podržali predsednika Aleksandra Vučića i politiku za koju se on zalaže.

On je ovom prilikom zahvalio svima koji su pomogli i doprineli rezultatima izbora i referenduma u Malom Zvorniku.

Govoreći o radu lokalne samouprave u proteklih 6 meseci, Jevtić je, između ostalog, naveo da je od početka godine u Malom Zvorniku po prvi put usvojen Srednjoročni plan razvoja opštine, za period od 2022. do 2024. godine, izrađen uz podršku Vlade Slovačke, koji detaljno definiše realizaciju niza različitih projekata u cilju održivog razvoja lokalne zajednice.

On je istakao da je obezbeđena i nova finansijska podrška Vlade Švajcarske za uključivanje građana i građanki u proces donošenja odluka, u okviru Programa – Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana, podsetivši da je u ovoj lokalnoj zajednici uz podršku Švajcarske u proteklih nekoliko godina urađeno mnogo toga, počev od reforme u oblasti prikupljanja poreza na imovinu, preko uvođenja elektronskih usluga za građane, izgradnje vrtića, dečjih igrališta, uređenja autobuskih stajališta, kao i uređenja prostora i objekata po predlozima građana.

Lokalna samouprava u proteklih pola godine, između ostalog, radila je na asfaltiranju opštinskih kategorisanih puteva, pri čemu je uređeno oko 8,5 kilometara, za šta je do sada iz budžeta plaćeno oko 77 miliona dinara.

On je podsetio da je u tekućoj i narednoj godini predviđeno asfaltiranje ukupno oko 28 kilometara putne mreže.

U okviru radova asfaltiran je prilaz novom vrtiću u Donjem Naselju i uređeno dvorište osnovne škole u Velikoj Reci.

U navedenom periodu vršena je i popravka i nasipanje lokalnih puteva separisanom rizlom.

Rađeno je i na proširenju mreže ulične rasvete u mesnim zajednicama na području opštine, pri čemu je za ove potrebe nabavljeno i postavljeno oko 270 novih betonskih stubova.

Nastavljene su aktivnosti na pripremi za puštanje u rad novog vodovodnog sistema u Donjoj Trešnici, izgradnja šahtova za priključenje novih korisnika i ispiranje cevovoda.

Na reci Boranji u ovom selu obavljen je veći deo radova na izgradnji mosta porušenog usled poplava i uređenju rečnog korita.

U Prvomajskoj ulici izgrađena je manja crpna stanica, za poboljšanje vodosnabdevanja korisnika u ovom delu opštine i sanirano klizište koje je ugrožavalo odvijanje saobraćaja u ovoj ulici.

U okviru izgradnje toplane na biomasu u mesnoj zajednici Centar počela je rekonstrukcija toplovodne mreže.

Jevtić je rekao i to da su od početka godine nastavljene aktivnosti na pripremi neophodne dokumentacije i sprovođenju procedura za uređenje vodovoda u drugoj visinskoj zoni u Radalju, kao i aktivnosti za uređenje plaže u centru Malog Zvornika, te da opština veoma mnogo ulaže u uzradu planske i ostale tehničke dokumentacije, budući da je ona osnov i preduslov za realizaciju gotovo svakog projekta.

Uz podršku Republike Srbije, preko Ministarstva rudarstva i energetike, obezbeđeno je novih 10.500.000,00 dinara za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava na području opštine.

Za Javno komunalno preduzeće „Drina“, preko Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, koji zastupa ministar Novica Tončev, obezbeđena je nabavka kamiona za čišćenje kanalizacije, dok je za Dom zdravlja preko nadležnog ministarstva obezbeđeno novo sanitetsko vozilo.

Preko programa Ministarstva kulture Republike Srbije „Gradovi u fokusu“, obezbeđena su sredstva za renoviranje Velike sale Doma kulture, pri Biblioteci „17. septembar“.

Obezbeđena su i sredstva za rad Centra za inovacije u oblasti zaštite životne sredine u 2022. godini, preko Kabineta ministra Nenada Popovića, zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

Jevtić je naveo i to da će opština Mali Zvornik prva u Zapadnoj Srbiji uvesti najsavremeniji CRM sistem za komunikaciju Opštinske uprave sa građanima, koji omogućava primanje i slanje informacija putem različitih kanala komunikacije, kao što je elektronska pošta, imejl, telefon, SMS poruka, pisarnica, dokument, glasovna poruka van radnog vremena, smart phone aplikacija, te da je ovim povodom nedavno ugostio predstavnike Kancelarije za informacione tehnolologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije.

On je objasnio da sistem pruža mogućnost praćenja toka predmeta, hronološki pregled odgovora svih službi koji se bave rešavanjem predmeta, mogućnost prepoznavanja i umrežavanja svih predmeta jednog klijenta, kreiranje izveštaja po velikom broju kriterijuma, automatsko kreiranje predmeta, kao i mnoge druge opcije koje pojednostavljuju komunikaciju sa građanima, putem kreiranja jasnih procedura za prijavu i rešavanje predstavki.

Predsednik opštine Mali Zvornik zahvalio je ovom prilikom svim ministarstvima koja na različite načine pomažu opštini Mali Zvornik i doprinose poboljšanju uslova za život u lokalnoj zajednici.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava obezbedila je u tekućoj godini stipendije za 17 studenata, pakete za bebe i po 100.000 dinara za svako novorođeno dete u opštini, nabavku i podelu 35 dečjih autosedišta, kao i sredstva neophodna za realizaciju programa „Pomoć u kući“ za stara lica i invalide.

Za tri izbegličke porodice u Malom Zvorniku, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, obezbeđena je pomoć u građevinskom materijalu za unapređenje osnovnih uslova stanovanja.

Pomoć za kupovinu kuće sa okućnicom, u iznosu od 1.000.000, dodeljena je od početka godine jednom mladom bračnom paru koji se opredelio za život na selu.

Obezbedivši neophodan materijal, lokalna samouprava pomogla je i meštanima Sakara koji su samoinicijativno uredili Dom kulture u tom selu.

Povodom namere kompanije „Kajra tekstil“ iz Malog Zvornika da u okviru fabrike izgradi vrtić za decu zaposlenih, lokalna samouprava od početka godine organizovala je neophodne sastanke sa predstavnicima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije, u nameri da obezbedi uslove za realizaciju te ideje u što kraćem roku.

Jevtić je podsetio da ova fabrika, koja je otvorena uz podršku Republike Srbije i lokalne samouprave, zapošljava oko 200 radnika, da je od početka godine obučeno i zaposleno oko 40 radnika, te da predstoje nova zapošljavanja.

Uspešno je realizovan niz aktivnosti vezanih za turizam, uključujući nastup i promociju na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i tradicionalni doček i ispraćaj Prvomajske kajak – kanu regate od Višegrada do Beograda i realizaciju tradicionalne ribolovne sportsko – turističke manifestacije „Skobaljijada i Gurmanijada“.

On je podsetio da su u Podzemnom gradu Karađorđevića pre oko mesec dana snimane scene za film „Bauk“, reditelja Gorana Radovanovića, uz učešće poznatih srpskih glumaca, navodeći da je lokalna samouprava preko Turističke organizacije pružila neophodnu logističku podršku filmskoj ekipi i da smatra da je snimanje filma bila odlična reklama za Podzemni grad.

On je naveo da su trenutno aktuelne pripreme centralne letnje manifestacije „Drina je smisao života“ i pozvao odbornike da proprate sve njene sadržaje i prijave se na vreme za tradicionalnu malozvorničku regatu.

U nastavku zasedanja usvojen je i Izveštaj o radu Opštinske uprave opštine Mali Zvornik za 2021. godinu, uz prethodno obrazloženje od strane zamenika načelnika Opštinske uprave, Branka Ilića, koji je odbornicima prezentovao poslove i aktivnosti Opštinske uprave u protekloj godini.

Predlog odluke o usvajanju Plana detaljne regulacije za izgradnju mreže vodosnabdevanja – primarnog vodovoda druge visinske zone naselja Radalj, u dužini od 15 kilometara i širini pojasa 20 metara, podržan je od strane odbornika nakon obrazloženja od strane predstavnice obrađivača planskog akta, firme „Urbo projekt“, iz Čačka, Zorice Sretenović.

Na sednici je usvojen i predlog za izmenu i dopunu Odluke o komunalnim delatnostima.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Drina“, Zvonko Cvijić, naveo je da je izmenama i dopunama ove odluke proširen obuhvat za pružanje usluge „iznošenje smeća“ za domaćinstva, sa dosadašnjih 300 metara na 500 metara udaljenosti domaćinstva od mesta utvrđenog za postavljanje kontejnera, što će, kako je objasnio, doprineti poboljšanju ove usluge i smanjenju broja divljih deponija.

On je rekao i to da će na osnovu ove odluke u 3. kategoriju korisnika usluge „iznošenje smeća“ biti svrstani svi oni koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u kategorizovanim i turističkim objektima za smeštaj i ishranu lica za koje je Opštinska uprava uradila kategorizaciju, a koji nisu evidentirani u službenoj bazi korisnika JKP „Dina“.

Predloženu Odluku o izmenama i dopunama Odluke o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite, koja je takođe usvojena na 17. redovnoj sednici Skupštine opštine Mali Zvornik, obrazložila je direktorka malozvorničkog Centra za socijalni rad, Biljana Kojić, navodeći da donošenje ove odluke omogućava uvođenje i finansiranje usluge ličnog pratioca za decu ometenu u razvoju, radi pružanja podrške deci i njihovim roditeljima, dostizanja višeg stepena samostalnosti u funkcionisanju i socijalizacije dece.

Usvojena je i Odluka o izmeni i dopuni Odluke o mreži predškolskih ustanova na teritoriji opštine Mali Zvornik, uz obrazloženje direktorke Predškolske ustanove „Crvenkapa“ u Malom Zvorniku, Olge Spasojević, da je izmena navedene odluke neophodna radi formalnog puštanja u rad objekta novoizgrađenog vrtića u Donjem Naselju, za šta je potrebno da novi vrtić bude uvršten u navedenu mrežu.

Ona je prokomentarisala i Odluku o ekonomskoj ceni usluga u predškolskoj ustanovi, koja je nakon toga takođe usvojena, navodeći da je utvrđivanje ekonomske cene usluga vrtića obavezno svake godine.

 Ekonomska cena usluga Predškolske ustanove „Crvenkapa“ Mali Zvornik koje će se primenjivati od septebra 2022. godine iznosi 25.959,00 dinara po detetu. Cena usluge celodnevnog boravka dece u vrtiću koju plaća roditelj, odnosno staratelj, iznosi 5.190,00 dinara po detetu, mesečno, dok cena usluga celodnevnog pripremnog predškolskog programa rada u Predškolskoj ustanovi koju plaća roditelj, odnosno staratelj iznosi 4.640,00 dinara po detetu, mesečno.

Za boravak dvoje dece u Predškolskoj ustanovi, za drugo upisano dete cena usluge umanjuje se za 20%, a za treće i svako naredno rođeno dete u sluge predškolske ustanove su besplatne.

Samohrani roditelj plaća usluge u iznosu od 50% utvrđene cene.

Na sednici je usvojen i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Statut Predškolske ustanove „Crvenkapa“, radi usklađivanja sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Odbornici su usvojili i predlog Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja i održavanja službenih vozila Opštinske uprave opštine Mali Zvornik, predlog Rešenja o izmeni i dopuni rešenja o obrazovanju Komisije za obradu i kontrolu zahteva podnetih po Programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, predlog Rešenja o izmenama i dopunama Rešenja o obrazovanju stručne komisije za praćenje realizacije mera energetske sanacije, kao i više različitih predloga rešenja o razrešenju članova različitih opštinskih saveta, komisija i školskih odbora i imenovanju novih.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Mali Zvornik koja je dodelila sredstva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam