24SEDAM NEGOTIN Doček trke mira

04.07.2022

13:12

0

Autor: 24sedam

Baklja mira putuje Evropskom trasom koja prati tok Dunava koji je proglašen “Rekom mira” u okviru međunarodnog projekta “ Sri Chinmoy Peace Blossoms ”

24SEDAM NEGOTIN Doček trke mira
291686319_399981235489507_1437092081620944998_n - Copyright Opština Negotin

U subotu na centralnom gradskom trgu, uprkos tropskoj vrućini, Negotinci su organizovali doček za učesnike Međunarodne trke mira. Dvadesetak maratonaca i ultramaratonaca, predvođeni našim sugrađaninom, maratoncem Igorom Babićem, trčali su noseći baklju mira ulicom Stanka Paunovića i delom Trga Đorđa Stanojevića i kroz centralnu pešačku zonu. 

„Srdačno vas pozdravljam i toplu dobrodošlicu upućujem u ime svih nas, našim današnjim gostima, maratoncima i ultramaratoncima iz raznih zemalja ali i naše zemlje, koji učestvuju u Međunarodnoj trci mira. Pre Negotina, Trka mira obišla je srpske gradove i opštine koje povezuje reka Dunav, ove godine proglašena Rekom mira. U našem gradu danas je baklja mira koja šalje poruku mira, prijateljstva i razumevanja među ljudima.  Počastvovani smo što smo u prilici da budemo domaćini današnjim učesnicima Trke mira kao i organizatorima trke, kojima za sve što čine izražavamo veliko poštovanje i zahvalnost!“ istakao je u pozdravnoj reči Dalibor Mašić, član Opštinskog veća za sport i omladinu.

Baklja mira putuje  Evropskom trasom koja prati tok Dunava koji je proglašen “Rekom mira” u okviru međunarodnog projekta “ Sri Chinmoy Peace Blossoms ”. U našu zemlju baklja mira je ušla iz pravca Hrvatske i na svom putu prošla kroz Bačku Palanku, Novi Sad, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru Pazovu, Novu Pazovu, Beograd, Grocku, Smederevo, Požarevac, Kostolac, Viminacijum, Veliko Gradište, Golubac, Lepenski vir, Donji Milanovac, Kladovo i  Negotin. Nakon Negotina baklja mira i maratonci, učesnici Trke mira, nastavili su put do Crnog mora.

„Trka mira 2022. je pratila tok Dunava koji je ove godine proglašen "Rekom mira", u sklopu međunarodnog projekta svih podunavskih zemalja, koji je u našoj zemlji podržalo Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Narodna Skupština Republike Srbije i jako smo ponosni zbog toga. Ušli smo u Srbiju 25.juna iz Hrvatske kod Bačke Palanke i prošli kroz 15 gradova, Negotin je šesnaesti. Što se utisaka tiče, meni je puno srca kao čoveku iz ove zemlje koji vodi naš srpski tim. Lepo je čuti od stranih trkača da su zadovoljni, da su doživeli naši zemlju na jedan lep način, a ne onako kako su im ko zna ko i ko zna kad servirali, nego su videli da je ovo jedna lepa zemlja normalnih ljudi i da je i u ovoj zemlji mir najvažnija stvar na svetu“, rekao je Predrag Knežević, direktor Trke mira u Srbiji.

Baklju mira, simbol Trke mira u Negotin je doneo maratonac i ultramaratonac Igor Babić, jedan od naših sportista koji su se pridužili učesnicima ove međunarodne manifestacije.

„Oduševljen sam, ovo je veličanstven dan i događaj. Ove godine mnogo toga lepog  mi se desilo. Završio sam svoj prvi ultramaraton od 250 kilometara kroz Saharu a sada mi je u rukama baklja mira koju su držali svi svetski ultramaratonci unazad skoro 35 godina. I Karl Luis je nosio baklju ali on je malo brži, nije ultramaratonac ali kao da je bio i on.  Veoma mi je drago što je Trka mira prošla kroz Negotin i kao da je sam Bog video i rekao prođi tamo zbog Igora i svih u Negotinu.“ rekao je šaljivo Igor Babić i dodao da je danas bio topliji dan nego u Sahari. 

U prigodnom programu, u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i Sportskog saveza Negotin, uz podršku lokalne samouprave, učestvovali su Predškolska ustanova „Pčelica“, Milena Marković,sa odseka solo pevanja, Mateja Vojvodanović,gitarista i Etno grupa „Zlatovez“ iz Umetničke škole „ Stevan Mokranjac“ i Kulturno-umetničko društvo „Stevan Mokranjac“.Na Kusjaku je nešto ranije otkrivena je tabla posvećena Reci mira – Dunavu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike