24SEDAM MALI ZVORNIK Upoznajte Crkvu Časnog krsta – Mali Ostrog

26.06.2022

13:10

0

Autor: 24sedam

Hram je u obliku krsta, ukopan u zemlju, dužine i širine od po 33 metra i iste tolike visine, u znak godina života koje je Hrist proveo na zemlji

24SEDAM MALI ZVORNIK Upoznajte Crkvu Časnog krsta – Mali Ostrog
Crkva-Casnog-Krsta-Mali-Ostrog-Mali-Zvornik-10 - Copyright Opština Mali Zvornik

Crkva Časnog krsta u Malom Zvorniku, ili Mali Ostrog, kako vernici drugačije nazivaju bogomolju u steni, otkrivena je pre 14 godina, a isklesana je u pećini, najverovatnije u periodu između 1932. i 1934. godine, u vreme kada je u Malom Zvorniku građen tajni podzemni grad kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Hram je u obliku krsta, ukopan u zemlju, dužine i širine od po 33 metra i iste tolike visine, u znak godina života koje je Hrist proveo na zemlji.

Osvećenje zvona, zvonika i krsta za crkvu u steni, u prisustvu velikog broja vernika, crkvenih velikodostojnika i gostiju, obavljeno je 21. jula 2020. godine, na dan Sv. Velikomučenika Prokopija, krsne slave opštine Mali Zvornik, a postavljanje znamenja na hram oko mesec dana kasnije, tačnije na praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Mali Zvornik koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike