24SEDAM KRALJEVO Saopšten dobitnik Žičke hrisovulje 2022. godine

03.06.2022

13:36

0

Autor: 24sedam

Priznanje, koje čini unikatna zlatnopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, biće uručeno pesniku u Trpezariji Manastira Žiče na Preobraženje, 19. avgusta 2022. godine

24SEDAM KRALJEVO Saopšten dobitnik Žičke hrisovulje 2022. godine
Kraljevo - Copyright Printscreen/YouTube/RSFranceIDF

Dobitnik priznanja Žička hrisovulja  za 2022. godinu je pesnik Rade Tanasijević – „Za umnu liriku zemlje koju u srpskom jeziku obrađuje”.

Po tradiciji na Spasovdan, žiri duhovnog sabora „Preobraženje“, saopštio je ime ovogodišnjeg dobitnika „Žičke hrisovulje“.

Žiri za dodelu nagrade Žička hrisovulja, u sastavu Dragan Hamović (predsednik), Nikola Vujčić (u svojstvu prošlogodišnjeg dobitnika), Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović i Miloš Milišić, doneo je odluku da je dobitnik priznanja za 2022. godinu pesnik iz Draževca kod Obrenovca RADE TANASIJEVIĆ – „za umnu liriku zemlje koju u srpskom jeziku obrađuje”.

Priznanje, koje čini unikatna zlatnopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, biće uručeno pesniku u Trpezariji Manastira Žiče na Preobraženje, 19. avgusta 2022. godine.

Direktorka kraljevačke biblioteke Jasminka Marković je podsetila da je reč o 31. Žičkom duhovnom saboru Preobraženje i najavila da će se ove godine deo preobraženjskih književnih programa održati od 16. do 19. avgusta, a da je naučno-kritički skup o poeziji dobitnika zakazan za 5. oktobar 2022.
„Ponosni smo što je iz našeg grada nadomak Žiče pre trideset jedne godine potekla inicijativa o pesničkom saborovanju koje baštini tradicionalne kulturno istorijske vrednosti i savremeno pesničko stvaralaštvo. Za sve nas ovo je svečarski trenutak jer u prestižnu pesničku riznicu upisujemo ime još jednog slavodobitnika“, rekla je direktorka biblioteke i dodala da manifestacija dobija finansijsku podršku Grada Kraljeva i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Miloš Milišić je istakao da se obraća u svojstvu jednog od osnivača manifestacije i izrazio zadovoljstvo što je dobitnik Žičke hrisovulje pesnik nedovoljno prisutan u široj javnosti, čije delo zaslužuje veću pažnju čitalaca i književnih tumača.

 

Ana Gvozdenović je podsetila da je Povelja 2020. godine objavila knjigu Tanasijevićevih izabranih i novih pesama Stvari oko mene ubrzano stare, u kojoj je detaljan i dragocen pogovor za razumevanje Tanasijevićevog opusa napisao prof. dr Radivoje Mikić. Ona je podsetila da je u pripremi i 26. zbornik u ediciji Preobraženje, koju urađuje Dragan Hamović, posvećen poeziji Nikole Vujčića, prošlogodišnjeg laureata.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike