24SEDAM KRALJEVO obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

14.06.2022

14:24

0

Autor: 24sedam

Već 17 godina širom sveta, obeležavanjem ovog značajnog datuma, iskazuje se neizmerna zahvalnost volonterima

24SEDAM KRALJEVO obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi
viber_image_2022-06-14_13-49-09-752 - Copyright Grad Kraljevo

Dodelom priznanja dobrovoljnim davaocima koji su krv dali više od trideset puta, Crveni krst Kraljevo je, tradicionalno, obeležio Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun.

Već 17 godina širom sveta, obeležavanjem ovog značajnog datuma, iskazuje se neizmerna zahvalnost volonterima, onima koji daju krv po principima besplatnosti, anonimnsti i dobrovoljnosti i na taj način drugima spašavaju život.

Višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, koji su krv dali više od 75 i više od 100 puta, plakete je uručio gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

„Vi ste humani ljudi zahvaljujući kojima se svake godine u Srbiji spase na stotine života. Novcem možete da kupite tehniku, da poboljšate uslove funkcionisanja u domova zdravlja i bolnicama, ali krv ne može da se kupi“, naglasio je Terzić.

„Taj humani gest nama ne znači mnogo, to je svega 10 minuta vremena koje izdvojimo jednom u par meseci, a drugim ljudima znači život. Upravo zahvaljujući svima nama, jer i ja sam jedan od vas, svakodnevno spašavamo živote i hvala vam na tome“, poručio je gradonačelnik, koji je kao redovni dobrovoljni davalac krvi deo ove plemenite porodice.

Prema njegovim rečima, ovo je je veliki dan za kraljevački Crveni krst, ali i za sve dobrovoljne davaoce koji redovno daju ovu dragocenu tečnost. On je izrazio nadu da će se u ovaj čin solidarnosti uključiti još veći broj doborovoljnih davalaca iz javnih ustanova i preduzeća, udruženja, organizacija, mesnih zajednica…

Prvom čoveku grada Kraljeva pripala je i čast da uruči plakete „Široko srce“, koje se dodeljuju za najbolje rezultate ostvarene u dobrovoljnom davalaštvu krvi u prethodnoj kalendarskoj godini,  direktoru Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Aleksandru Protiću i predsednici Mesne zajednice Vitkovac Snežani Madžarević.

„Krv znači život i nekada je jedna boca dovoljna da produži ili spasi nečiji život, zato zaposleni u JKP „Vodovod“ redovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi koje organizuje Crveni krst Kraljevo“, izjavio je Protić, istakavši da je uvek privilegija dobiti nagradu, ali je posebna čast dobiti priznanje od onih koji se bave humanitarnim radom.
Predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Kraljevo Milanko Milićević uručio je plakete dobrovoljnim davaocima za 35 davanja krvi, pa zahvalio nagrađenima za izuzetnu humanost.

U ime dobitnika – heroja, dobrovoljni davalac koji je do sada dao 51 jedinicu krvi, Perović Jović poručio je da je najveća nagrada za sve njih saznanje da su, odvojivši svega pet minuta da doniraju krv, nekome produžili život.

Kraljevački Crveni krst, na ovogodišnjem obeležavanju Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, plaketama i priznanjima zahvalio je svim davaocima krvi koji su pokazali solidarnost i tokom 2021. godine nesebično davali krv. Plaketa za više od 100 datih jedinica krvi, zaključno sa prošlom godinom, uručena je je jednoj osobi, dok je šest građana doniralo krv više od 75 puta, a više od 50 puta krv je dalo 39 dobrovoljnih davalaca.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike