24SEDAM ZRENJANIN Narodnom muzeju odobreno više od 4 miliona dinara

05.05.2022

10:20

0

Autor: 24sedam

Pored toga, odobren je i projekat Rekonstrukcije i adaptacije stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju

24SEDAM ZRENJANIN Narodnom muzeju odobreno više od 4 miliona dinara
Narodni muzej Zrenjanin - Copyright Grad Zrenjanin

Narodnom muzeju Zrenjanin na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama odobrena su sredstva za realizaciju deset projekata u ukupnom iznosu od 3.875.000 dinara.

Pored toga, odobren je i projekat Rekonstrukcije i adaptacije stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju koja je depandans zrenjaninskog muzeja, u iznosu od 300.000 dinara.
 
Kako navode u toj ustanovi kulture, na učešće na konkursima dostupnim za ustanove kulture podstakla ih je želja za unapređenjem prostora i rada muzeja. Odobrena su im sredstva za realizaciju izložbi, istraživačku delatnost, publikacije, ali i opremanje prostora muzeja i unapređenje rada njihovih službi.

Grad Zrenjanin
 

Na konkursima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Narodnom muzeju su dodeljena sredstva za sedam projekata:

- Izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“ (525.000 din),

- Publikacija "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" - reizdanje, redizajn (500.000 din),

- Muzej u školama - II faza projekta (300.000 din),

- Etnološki festival „Banatski dani teku“ (400.000 din),

- Arheološko istraživanje lokaliteta Stari grad  - Novi Bečej (700.000 din),

- Preuređenje depoa arhive muzeja (300.000 din),

- Projekat telekomunikacionih i signalnih instalacija (dojava požara) u muzeju - prva faza (250.000 din).

 Na Konkursu za finansiranje - sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama muzeju su dodeljena sredstva za realizaciju tri projekta:

- Digitalizacija arhive muzeja (300.000 din),

- „Mali kustosi - velike priče“ (300.000 din),

- Izložba „Agrarno nasleđe Banata“ (300.000 din).
 
Među projektima koje će finansirati Pokrajinski sekretarijat je i Rekonstrukcija i adaptacija stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju, koji je depandans Narodnog muzeja Zrenjanin i u čijem pisanju su aktivno učestvovali kustosi zrenjaninskog muzeja (300.000 din) .
 
“Narodni muzej Zrenjanin intezivno radi na poboljšanju uslova rada i podizanju postojećih uslova na viši nivo, u skladu sa tim i naše naredne aktivnosti biće usmerene na apliciranje ka domaćim i međunarodnim konkursima”, saopštavaju iz muzeja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike