Rešava se gorući ekološki problem na jezeru Međuvršje kod Čačka: Atraktivna lokacija sada je sa svoje dve trećine u mulju (FOTO)

07.06.2022 | 05:15

Ono što proteklih godina ruži izgled jezera Međuvršje jeste visoka koncentracija algi što neretko doprinosi pomoru riba

Copyright RINA

Ako vas put navede od Čačka ka Užicu, na samo 15 kilometara od centra grada na Moravi dočekaće vas nestvarni prirodni predeli Ovčarsko-kablarske klisure. Njen dragulj svakako je jezero Međuvršje, neobičnog oblika i lepote koje je ujedno i najveće veštačko jezero na reci Zapadnoj Moravi. Nadmorska visina jezera je 273 metra, a najveća dubina je neposredno kod temeljnog propusta i iznosi oko 20 metara. Ovaj predeo izuzetnih odlika tokom pandemije korona virusa bio je jedan od najposećenijih u zapadnoj Srbiji.

- Za vreme visokih vodostaja dužina jezera dostiže 11 kilometara. Područje jezera je uglavnom brdovito i pošumljeno, slabo naseljeno, a sama akumulacija, formirajući meandre između planina Ovčar i Kablar, upotpunjava divnu sliku i pejzaž pored Morave. Na desnoj obali jezera je urađena staza za sportski ribolov duga 800 metara - kažu za RINU u Turističkoj organizaciji Čačak.

Ono što proteklih godina ruži izgled jezera Međuvršje jeste visoka koncentracija algi što neretko doprinosi pomoru riba, a jak smrad širi se tim predelom. Iako se ovaj kraj svrstava u popularne lokacije, turistička sezona bi upravo zbog stanja u kom se jezero trenutno nalazi mogla biti ugrožena. Da bi fatalne posledice po biljni i životinjski svet, ali i za ugostiteljske radnike u narednom periodu bile izbegnute, mađarska firma "Naturakva" zajedno sa srpskim ekspertima otpočela je projektovanje za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kraj Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).

- Svi smo svesni i zahvalni koliku je podršku našoj zemlji Mađarska dala u prethodnom periodu. Kada Vlada Mađarske nastupa, kao da nastupa Srbija – uvek su bili tu za nas. Ovaj Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji je još jedan vid naših dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa. Ovde pričamo o 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će doći investicije koje će biti oko 80 miliona evra i koji su rezultat kredita koji će Mađarska obezbediti Republici Srbiji. Projekti o kojima smo pričali su prvoklasni ekološki projekti - izjavio je ministar Tomislav Momirović. POGLEDAJ GALERIJU

Grad Čačak je platio, pre dve godine, četiri miliona dinara za elaborat izmuljavanja i kompletnog čišćenja jezera Međuvršje. Potpisivanjem ugovora sa Mađarima otišlo se još jedan korak dalje i bliže konačnom rešenju.

- Nadam se da ćemo trajno i konačno u narednim godinama, sanirati i očistiti jezero Međuvršje, koje je po procenama 2/3 u mulju. Mi ćemo u međuvremenu izdvojiti novac i u skladu sa Agencijom za zaštitu prirode, onaj deo koji je nesporan urediti i očistiti. Makar onaj površinski deo, trske, trave i svega onoga što smo vadili i prošle godine. Na ovaj način svi će osetiti benefite, i ekologija i ribarenje ali i turizam, jer ovo zaštićeno područje zaista ima perspektivu. Ovčar banja i cela Ovčarsko-kablarska klisura biće u narednih nekoliko godina postaće jedno od najlepših mesta u Srbiji - istakao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/06/01/64c4e9adb45738d81958c423/hd/64c4e9adb45738d81958c423.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c423",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1025128_th_1654263259.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA