Novovaroško selo svojevrstan je muzej na otvorenom: Vodena pećina čuva brojne tajne - meštani iz straha u nju više ne ulaze! (FOTO)

28.04.2022

05:20

0

U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije

Novovaroško selo svojevrstan je muzej na otvorenom: Vodena pećina čuva brojne tajne - meštani iz straha u nju više ne ulaze! (FOTO)
16510898811617534837nova-varos-selo-stitkovo-preteca-namenske-industrije-fotorina6 - Copyright RINA

Ušaškano na padinama Zlatara, novovaroško selo Štitkovo svojevrstan je muzej na otvorenom. Nekada je brojalo na stotine žitelja, a sada je tu tek poneki uporni starosedalac koji ne napušta svoje ognjište.

U centru sela nalazi se Crkva Svetog Blagoveštenja, izgrađena na temeljima starog manastira koji je podigla kneževska porodica Rašković 1655. godine. Iznad Štitkova pružaju se strme stene, a u njima se krije vodena pećina u kojoj mnogi nisu slavno prošli.

- Ovdašnji narod u njima se krio od Turaka, jer je do njih neprijatelj teško mogao da stigne. Brojni speleolozi ovde su vršili istraživanja, a unutar pećine nalazi se izdašan izvor. Pre nekoliko godina u pećinu su ulazili planinari i unutra pronašli jedan kostur u dubećem stavu. Oni su to doneli u centar sela, a mi smo kosti sahranili pored lipe u porti crkve. Od tada retko ko sme da se usudi da uđe u pećinu - pričaju za RINU meštani Štitkova.

U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije. Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega tu je bola kovačnica štitova, pa je selo tako i dobilo ime.

- Na prostranim livadam,a sve do reke Tisovice, kovali su se mačevi, štitovi i drugo hladno oružje koje je Srbima služilo u borbi protiv Turaka. Svaka kuća imala je svoju puškarnicu, a prozori su bili toliko mali da kroz njih nije mogla proći ni mačka, jer su se meštani plašili da će kad muškarci odu u rat neprijatelj upasti u domove - rekao je za RINU Milomir Čkonjević iz sela Štitkovo.

Štitkovo je u jednom periodu bilo i prestonica stare srpske države i kao jedno od najživopisnijih sela uvršteno je u turističku ponudu planine Zlatar.

 

- Jedno je od retkih mesta gde je potpuno sačuvan tradicionlani duh. Etno-selo Štitkovo predstavlja tipičan primer živog etno-sela. Ukoliko vas put ovde navede doživećete neverovatno putovanje kroz vreme. Zadržali su se najstariji tipovi kuća i privrednih zgrada, primitivni način stočarstva i proizvodnje oruđa. Kuće su postavljene u nizu, licem okrenute ka crkvi i školi. Selo je dvadesetak kilometara udaljeno do Zlatara, a dalje vas put vodi ka Ivanjici preko planina. Tako da je sama vožnja kroz ovaj kraj izuzetno živopisna - rekla je Milica Popović iz Turističke organizacije Zlatar.

Štitkovo je zbog svojih prirodnih lepota, istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa već dugi niz godina etno-selo. Nadmorska visina Štitkova iznosi 1.249 metara na najvišim vrhovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike