Svetski dan čistog vazduha: Grad Niš među najzagađenijim u Srbiji

03.11.2020

14:59 >> 15:02

0

Svetski dan čistog vazduha: Grad Niš među najzagađenijim u Srbiji
Copyright Pixabay

Niš je kao drugi grad po zagađenju u Srbiji dočekao Svetski dan čistog vazduha, a često “izbije” i na prvo mesto, zbog čega je ovo jedna od gorućih zimskih tema poslednjih godina.

U Nišu postoje tri lokacije na kojima se prati stanje vazduha – kod Osnovne škole “Sveti Sava”, u Institutu za javno zdravlje, piše portal Južne vesti.

Merenja kažu da je Niš danas drugi grad po zagađenosti u Srbiji – iza naselja Lipe kod Smedereva. Sa indeksom 119, ocenjen je kao nezdrav za osetljive grupe.

Zagađenje u Nišu češće ima visoke vrednosti – tako je bilo prethodnih godina, tako je bilo i pre dve nedelje, na samom početku grejne sezone najveći grad na jugu bio je najzagađeniji u Srbiji. Često je umeo visoko da se kotira i u svetskim razmerama, zbog čega se aktivisti često bune, organizuju tribine i edukacije, zahtevaju rešenje od gradske vlasti, ali do sada nikakvi konkretni koraci nisu preduzeti.

– Poboljšanje kvaliteta vazduha je zajednička briga i odgovornost svih nas, javnog i civilnog sektora, svake opštine, privrede, naučno-stručne javnosti, medija i građana. Rešenja su u selektivnom korišćenju automobila, inovativnim tehnologijama, zameni energenata, ulaganju u postrojenja za prečišćavanje vazduha, u cirkularnoj ekonomiji, u zelenoj gradnji – navode u Ministarstvu ekologije.

Apeluju na građane da pomogu u očuvanju kvaliteta vazduha time što neće paliti strnjike, što će preći na ekološka goriva i povesti računa o prevozu – sa akcentom na korišćenje bicikala. Ipak, Nišlije koje bi i htele da smanje upotrebu automobila i češće s voze biciklom, nailaze na brojne poteškoće kada je reč o infrastrukturi, jer veći deo grada nema biciklističke staze.

Sem individualnih ložišta, veliki problem su i državne institucije koje se i dalje greju na ugalj ili mazut, među njima i zgrada Banovine, u kojoj je sedište Univerziteta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike