Novi Sad uskoro dobija aerodrom: Uz pistu poslovni prostor i salaši, poznato gde će se graditi

04.11.2020

11:59 >> 15:14

0

Autor: Lj. S.

Novi Sad uskoro dobija aerodrom: Uz pistu poslovni prostor i salaši, poznato gde će se graditi
Pixabay

Plan detaljne regulacije koji predstavlja kako bi u budućnosti mogao da izgleda novosadski Aerodrom Čenej, na javnom je uvidu. Ovim planom urbanisti su predvideli značajne izmene koji će ovom aerodromu, koji se nalazi na 10 kilometara od evropske prestonice kulture, omogućiti da postane savremena vazdušna luka sa regionalnim saobraćajem, piše poslovni portal eKapija.

Kako se navodi u dokumentaciji, planom je obuhvaćena površina veća od 116 hektara i to prostor sadašnjeg poljoprivredno-sportskog aerodroma Novi Sad-Čenej, deo poljoprivrednog zemljišta i deo državnog puta. Najveći deo plana odnosi se upravo na kompleks aerodroma, te na površinu namenjenu izgradnji salaša, a deo je predviđen za poslovne sadržaje.

Kada je na ovom aerodromu u avgustu prošle godine obavljen prvi direktni međunarodni let, ukazano je na potencijal koji Čenej ima za međunarodni saobraćaj. Tada je na travnatu pistu sleteo avion iz Nemačke u kojem se nalazio direktor nemačke firme Maminger, Klaus Herpel, na putu da poseti svoju fabriku u Gospođincima.

Pixabay

Međutim, kako postojeći aerodrom poljoprivredno-sportskog karaktera i sa svojom travnatom pistom i tehničkim karakteristikama ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja, planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma. Naime, kako se navodi u planu, na Aerodromu Novi Sad–Čenej, predviđa se redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija, turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi, ali i regionalni saobraćaj.

Čenej bi, tako, trebalo da obezbedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije. U tom cilju, na Čeneju se planira pista dužine 1.700 i širine 30 metara, na koju će moći da sleću avioni sa rasponom krila od 24 do 36 metara.

Pročitajte još: Koronavirus diriguje aviokompanijama: „Rajaner“ neće sletati u Niš pre marta

Maksimalni kapacitet ovakvih aviona je oko 100 mesta, a uz to, aerodrom će imati i travnatu poletno-sletnu stazu. Deo kompleksa aerodroma predstavlja i pristanišni kompleks koji se sastoji iz sportskog dela aerodroma, površine 3,14 ha i novog putničkog i kargo dela aerodroma, površine 3,58 ha.

Inače, kako kompleks aerodroma ima orijentaciju na Državni put IIA-100, planom se predviđa i povezivanje sa železnicom. U tu svrhu planira se kolosek koji će povezati kompleks aerodroma sa pružnim pravcem regionalnog karaktera Novi Sad–Bečej.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Ekapija