24SEDAM PANČEVO Devedesetih u ovaj grad se dolazilo radi sklapanja braka, a po povratku iz Beograda biste morali da platite trošarinu!

02.12.2021

11:15

0

Autor: 24sedam

Očekivanje veće trgovine i napretka se nije odmah ostvarilo, jer je mesto praktično postalo predgrađe Beograda

24SEDAM PANČEVO Devedesetih u ovaj grad se dolazilo radi sklapanja braka, a po povratku iz Beograda biste morali da platite trošarinu!
pančevo 9 - Copyright Printscreen/Youtube/Djordje Jojkic

Fabrika sijalica "Tesla" je osnovana 1931. u Pančevu, a železnička veza sa Beogradom je ostvarena u novembru 1935, otvaranjem Mosta Kralja Petra II. 

Očekivanje veće trgovine i napretka se nije odmah ostvarilo, jer je mesto praktično postalo predgrađe Beograda. Nakon toga ipak dolazi do razvoja industrije, sa otvaranjem 15 većih i manjih preduzeća do 1941. Fabrika aviona "Utva" je preseljena ovamo 1940, opština je iste godine besplatno dala 10 placeva za nove fabrike.

Gradska biblioteka i čitaonica je otvorena 26. septembra 1936. Drumski most preko Tamiša je završen maja 1937. Pančevački put iz Beograda, građen sitnom kockom, u saobraćaj je ušao najesen 1937, još i pre završetka radova, a zvanično je otvoren u maju 1938. 

Vikipedia
 

Prilikom povratka iz Beograda u Pančevo strogo je naplaćivana trošarina, jer je pančevačkim trgovcima opao promet. Automatska telefonska centrala je puštena u rad jula 1938.

U Pančevo se 1930-tih dolazilo radi sklapanja građanskog braka, omogućenog još starim ugarskim zakonima. Građevinska delatnost je oživela 1939, podignuto je nekoliko fabrika, započeta je gradnja doma filijale Državne hipotekarne banke, a završen je 1940. godine (kasnije Zgrada stare pošte). 

Pred sam rat je planirano podizanje Doma kulture čija bi zgrada bila jedna od najvećih te vrste u državi.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike