Građani ponekad kruže satima da bi se parkirali: U Užicu ima oko 30.000 registrovanih vozila, a samo - 2.000 parking mesta

16.11.2020

09:05 >> 08:21

0

Autor: Jovana Vrećo

Najbitnija mera koju će Grad sprovesti u cilju rešavanja problema parkiranja je postavljanje montažnih garaža na dve lokacije

Građani ponekad kruže satima da bi se parkirali: U Užicu ima oko 30.000 registrovanih vozila, a samo - 2.000 parking mesta
Copyright RINA/ Sajt grada Užica

Parkiranje u Užicu je decenijski problem, koji iz godine u godinu sve više dolazi do izražaja, jer za nešto više od deset godina, broj automobila u gradu na Đetinji drastično je porastao. Tako, u ovom trenutku, prema podacima MUP-a u Užicu ima oko 30.000 registrovanih vozila.

U centralnom delu grada, gde je problem parkiranja najizraženiji, ima svega oko 1100 obeleženih parking mesta na kojima parking servis vrši naplatu uz dodatnih 200 mesta u javnoj garaži, kao i jedan izvestan broj parking mesta koji nisu u sistemu naplate.

– Najbitnija mera koju će Grad sprovesti u cilju rešavanja problema parkiranja je postavljanje montažnih garaža na dve lokacije: kod autobuske stanice i na lokaciji na Međaju. Na ovaj način ćemo imati oko 300 novih parking mesta u centralnom delu grada, što će u prvo vreme rešiti ovaj gorući problem – rekao je Slobodan Šiljković, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj.

Grad Užice repoznalo je problem parkiranja kao jedan od glavnih i, kako se ističe u rukovodstvu, radiće intezivno na njegovom rešavanju.

-Nastojaćemo d a pri svakoj rekonstrukciji ulica, izgradnji novih objekata, bude planirana i izgradnja nekoliko parking mesta. Znamo da to nije nešto epohalno, ali deset po deset parking mesta značiće mali korak ka rešenju ovog problema – naglasio je Šiljković.

RINA/ Sajt grada Užica

On je istakao da su cene parkiranja u Gradu Užicu definisane još 2010. godine i do danas se nisu menjale. U okviru druge zone (plava zona) cena parkiranja u Gradu Užicu je 25 dinara po satu, a cene u drugim gradovima poput Požarevca, Zrenjanina, Novog Sada, Niša i drugih su, kako navodi, znatno veće nego kod nas. Isti slučaj je i sa dnevnim parking kartama kao i mesečnim.

– Cenovni stav je maksimalno korektan, ubedljivo najniži u celoj Srbiji, za sada nije u planu novo poskupljenje. Studija parkiranja koja je u planu pokazaće da li u nekim delovima grada treba ili povećati ili smanjiti cenu – zaključio je Šiljković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike