Meštani Rudnika i zimi i leti imaju isti problem: Kad najviše treba - vode nema

29.12.2021

13:54

0

Iz nadležnog preduzeća uveravaju da će se i Rudnik u budućnosti priključiti na rzavsko izvorište

Meštani Rudnika i zimi i leti imaju isti problem: Kad najviše treba - vode nema
1640776983unnamed - Copyright RINA

Situacija sa vodom i sporadičnim gubicima i isključenjima vode usled nedostatka električne energije, a nakon poslednjih snežnih padavina, naterala je mnoge Rudničane da se opravdano pitaju šta će ih zadesiti u budućnosti kada je isporuka vode u pitanju.

Rudničani su letos, kada je u određenom periodu, zbog suše, nedostajalo vode ostatku opštine Gornji Milanovac, bili pošteđeni restrikcija, što su podvodili pod činjenicu da varošica ima sopstvenu vodu nezavisno od glavnog vodotoka sa Velikog Rzava koji napaja vodom najveći deo opštine.

Iz nadležnog preduzeća uveravaju da će se i Rudnik u budućnosti priključiti na rzavsko izvorište, da je projekat za to gotov i odobren što će, kako kažu, samo dodatno stabilizovati i poboljšati situaciju.

- Ima nekoliko godina da je gotov planski projekat i dokumentacija za povezivanje varošice Rudnik na rzavski vodovod (jedno od pet vodoizvorišta opštine Gornji Milanovac). To je urađeno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima. Za sada su sprovedeni radovi do otprilike polovine sela Majdan i potrebni su do Rudnika još cevovodi i dva rezervoara. Za završetak je neophodno negde oko milion evra i imamo obećanja države da će to učiniti - ističe za RINU direktor milanovačkog JKP Ivan Lazić.

On dodaje da Rudnik, nevezano za Rzav, ima sopstveno i stabilno vodosnabdevanje tako da bi priključenje i na rzavski vodotok samo doprinelo urednosti u pogledu isporuke vode.

- To su dve paralelne stvari. Povezivanje na Rzav je jedno sistemsko rešenje što apsolutno ne isključuje rudničke izvore - napominje Lazić.

Printscreen/ Youtube
 

Meštani, ali i vikendaši, pozdravljaju svaku dobrodošlu inicijativu lokalne samouprave, ipak, pojedini među njima izražavaju skepsu.

- Ne možemo ništa znati dok ne vidimo novi aranžman. Mi, vikendaši, takođe, još kao deca pamtimo koliko je godina prošlo dok nismo dobili vodu - kazala je Milica Paunović iz naselja prema Šumskoj kući, navodeći da ima još stvari na koje se čeka, a tiču se lokalnih i komunalnih pitanja.

Meštanin Adam Miletić, ekonomista u penziji, kaže da je inicijativa opštine odlična stvar.

- Pa kako drugačije da gledam na to nego kao nešto izuzetno dobro. Ali, moram i da kažem da mi na Rudniku imamo dovoljno vode da ne zavisimo od budućih planova, a kao preči i ključni problem, povezan i sa daljim razvojem turizma, apostrofirao bih rešenje kanalizacije. Tu je potrebna konkretna realizacija, a sredstva su već obezbeđena - istakao je Miletić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike