Neobična kolona marširala je kroz selo Donja Trepča: Ovako se vredni poljoprivrednici štite od mraza i grada (FOTO)

21.06.2021

20:10

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: RINA

Obilazimo selo i na čak 14 mesta stajemo, pop čita molitvu, a mi se molimo za rodnu i dobru godinu - kaže starina Radojca Novaković

RINA

Skoro svake godine deo roda vrednih poljoprivrednika oberu grad i mraz. Osiguranje, rakete i protivgradne mreže najadekvatniji su spas, međutim meštani sela Donja Trepča kod Čačka imaju alternativnu metodu u koju veruju preko tri decenije. Svake godine kada se obeležava veliki praznik Svete trojice, drugi dan oni organizuju litije koje su među najmasovnijim u Srbiji.

– Obilazimo selo i na čak 14 mesta stajemo, pop čita molitvu, a mi se molimo za rodnu i dobru godinu. To je za nas poljoprivrednike najvažnije. U Donjoj Trepči su se litije održavale od davnina. Kada je Tito došao na vlast to je bilo zabranjeno, a kada se njegova vladavina završila litije su prvo oživele upravo ovde. Tada se okupilo nekoliko stotina duša i sve ove 33 godine mi čuvamo našu tradicuju i ne damo da se ugasi. A verujemo i da nas tako Bog zaista čuva“, kaže za RINU starina Radojca Novaković.

Neobična kolona marširala je selom. Traktori, automobili obojeni dečjom radošću i grajom. U ovom selu omladina nije okrenula leđa tradiciji, pa se vrlo rado odazivaju na ovaj jedinstven dan u godini.

– Slava sela je nešto najlepše i najdraža je uspomena iz detinjstva. Postoji jedan lep običaj koji podrazumeva da se na svakom mestu gde se zastane, na drvetu okače slatkiši koje deca nakon molitve pokupe. Znalo se tu nakupiti i po nekoliko kesa. Ja imam 19 godina i ne odustajem od ovog običaja, a raduje me što su litijama oduševljena i mala deca – rekla je Magdalena Mašić.

Vredne domaćice pobrinule su se da trpeza bude puna i da ništa ne nedostaje. Široki osmesi i dobro rasploženje svedoče da je očuvati duh zajedništva u malim sredinama od velike važnosti.

Pročitajte još

– Svake godine druga kuća bude domaćin. Spremi se kolač i sve kako dolikuje, a ostali učestvuju koliko su u mogućnosti. Trudimo se da prenesemo to i na našu decu, pa se nadamo da će litije i krstonoše još dugo narednih godina obilaziti naše selo i da ćemo se sretati u zdravlju i veselju – priča Jadranka Nikolić.

Slučajnost ili ne, upravo u Donjoj Trepči ima na hektare posađenog voća i povrća, i iako grad desetkuje rod u susednim selima, ovi poljoprivrednici na neki čudan način budu sačuvani.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti