Danas se pripremaju domaći prasići za božićnu pečenicu: Meštanin Topole preradio svoj stari BMW i napravio pečenjaru (FOTO)

05.01.2021

12:48 >> 13:11

0

Meso se brže ispeče jer je staklo okolo, manje vremena treba da se postigne potrebna temperatura, tako da je i ukus izvanredan - kaže Dragan Radičević Buđ

Danas se pripremaju domaći prasići za božićnu pečenicu: Meštanin Topole preradio svoj stari BMW i napravio pečenjaru (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Doček Nove godine je možda prošao skromno i bez bogate trpeze, ali najveći hrišćanski praznik Božić sigurno neće. Danas je običaj da se priprema božićna pečenica, pa se tako od ranog jutra u šumadijskim selima bira najbolje prase, a domišljati seljani osmislili su posebne metode za pripremu ove ukusne đakonije.

Dobro pečenje trebalo bi da ispunjava nekoliko standarda, a Dragan Radičević Buđa iz Stragara kod Topole do vrhunskog kvaliteta dolazi na poseban način. On prasiće peče u svom starom automobilu BMW, i kaže da takvog ukusa nema nigde.

– Preradio sam svoj stari BMW i napravio pečenjaru na točkovima. Prase se brže ispeče jer je staklo okolo, manje vremena treba da se postigne potrebna temperatura, tako da je i ukus izvanredan. Samim tim što ga pečem u autu, ljudi su oduševljeni, stalno imam nove mušterije, pored svojih redovnih kupaca. Zbog celokupne situacije oko virusa i skraćenog radnog vremena bilo je manje posla nego inače, ali ipak smo radili. Za praznike je manje porudžbina nego prethodnih godina, ali ih ima, ne žalim se – kaže za RINU gazda Buđa.

On je osmislio pečenjaru na točkovima, dok je Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole želeo, kako i sam kaže, da uradi nešto što niko nije, i zbog toga ovih dana ima pune ruke posla. Njegovo prase prvo je dimljeno, pa tek onda se okreće na ražnju, i zbog toga je pravi hit.

Foto: RINA

– Na ovu ideju sam došao slučajno. Pošto svakodnevno nešto redim, pečem, sušim, razmišljao sam šta bih to mogao smisliti što niko ne radi. I eto, dimljeno prase pa pečeno postalo je popularno, a ukus je neverovatan. Bilo je malo muke u startu, grešaka u proceduri, naravno, sve se to u hodu ispravljalo, dok nisam došao do zadovoljavajućeg rezultata i savršenog ukusa, a i lepo je za oko. Uopšte ga nije jednostavno pripremiti, cela procedura traje tri dana, prase se uredi, usoli i odimi. Pre pečenja se napuni kobasicom i slaninom od mangulice, premaže mašću mangulice i ide na ražanj da se peče – priča Dragan Jovanović.

Pročitajte još:

On naglašava da je idealno servirati meso vruće, a zbog posebnog ukusa i mirisa ovakva božićna pečenica ukrasiće brojne trpeze u ovom kraju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike