Zna se gde je zemlja košarke: Ruska legenda „gura“ Srbina na klupu „zbornaje“!

02.09.2021

18:31 >> 18:35

0

Autor: Adam Štulić

Veliko priznanje za sve urađeno u dosadašnjoj karijeri

Zna se gde je zemlja košarke: Ruska legenda „gura“ Srbina na klupu „zbornaje“!
Copyright MN Press

Bez obzira kako se cela priča završi, srpski trener Zoran Lukić dobio je veliko priznanje za mukotrpan rad poslednjih godina u ruskoj košarci. Tamnošnji portal „Sport ekspres“ navodi da je iskusni strateg glavni protiv kandidat Sergeju Bazareviču za mesto selektora „zbornaje“!

Bazarevič na klupi Rusije sedi od 2016. godine, ali je posle neuspeha u kvalifikacijama za OI u delu tamnošnje javnosti počela da provejava priča o poverenju strategu, kojem su olimpijske kvalifikacije jedini pravi kiks na selektorskoj funkciji.

Upravo je ta činjenica jedan od najjačih aduta onih koji smatraju da promena trenera nije neophodna, dok je na strani Lukića generalni direktor nacionalnog tima Sergej Panov.

Legendarni ruski košarkaš, prema pisanju „Sport ekspresa“ zdušno podržava ovu ideju, s obzirom da je odlično upoznat u kvalitete srpskog stratega, s kojim aktivno i veoma blisko sarađuje 2006. godine, kada ga je doveo u akademiju moskovskog CSKA.

Tandem Panov-Lukić je 2008. godine stigao u Nižnji Novgorod i za samo nekoliko godina od drugoligaša stvorili polufinalistu Evrokupa (poraz od kasnijeg šampiona Valensije) i finalistu VTB lige (poraz od moskovskog CSKA), što je klubu donelo historijski plasman u Evroligu.

Lukić već ima iskustvo rada u ruskoj federaciji, pošto je 2008. godine bio član stručnog štaba U16 selekcije, koja je na SP u Italiji osvojila osmo mesto, a ono što ga posebno karakteriše jeste odlično poznavanje „tržišta“ ruskih igrača, što bi mogao da mu bude veliki plus, s obzirom da „zboraniji“ pred početak kvalifikacija za SP 2023. godine predstoji određena rekonstrukcija tima.

Podsetimo, Zoran Lukić je pre nekoliko meseci, od strane navijača, novinara i trenera izabran za najboljeg stratega FIBA Lige šampiona u sezoni za nama, dok je na nedavnom svetskom prvenstvu za košarkaše do 19 godina sa „orlićima“ veoma nesrećno ostao bez medalje, porazima posle ispuštenih velikih prednosti protiv Francuske u polufinalu i Kanade u meču za treće mesto.

Pročitajte još

Lukić ima nedvosmislenu podršku jedne ruske legende, ali „nož i pogača“ su u rukama druge – predsednika Saveza Andreja Kirilenka i njegovih saradnika, koji bi konačnu odluku o selektoru trebalo da donesu do kraja septembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike