"Zlato u Tokiju je naš jedini cilj"

01.04.2021

09:03

0

Autor: D.B.

Dušan Domović Bulut o povratku na basket terene, novoj ekipi i Olimpijskim igrama

"Zlato u Tokiju je naš jedini cilj"
Copyright Dušan Domović Bulut/MN Press

Jedan od sportova kome je pandemija virusa korona nanela najviše štete bez svake sumnje je basket 3×3. Takmičenja su praktično obustaljena na godinu i po dana, a od kraja 2019. godine održano je svega pet turnira, od čega tri u Debrecinu u avgustu, i po jedan u Dohi i Džedi u novembru i decembru.

Na prvom turniru u 2021. godini iz “World tour” serije, koji je minulog vikenda održan u Dohi, srpski basketaši dokazali su da su i dalje u samom vrhu. Ekipa Novog Sada, koja je u izmenjenom sastavu, ali i dalje predvođena maestralnim Dušanom Domovićem Bulutom, osvojila je drugo mesto.

– Pružili smo zaista maksimum u ovom trenutku – sumira utiske iz Katara Dušan Domović Bulut i dodaje: – Skupili smo se bukvalno dva dana pred turnir. Bavljenje samo basketom, zbog cele situacije, više nije održivo. Tamaš Ivošev igra košarku, Strahinja Milošević je okončao košarkašku karijeru, prešao je na basket, ali se bavi i privatnim biznosom. Ja sam bio u samoizolaciji četiri dana pred turnir, jer mi je devojka bila zaražena korona virusom. Malo smo vremena proveli zajedno, nedovoljno smo trenirali, ali smo zaista dali sve od sebe. Pokazali smo veliku borbenost što je mnogo važno i mislim da imamo jako velik potencijal.

Na putu do finala Novosađani su u basketaškom „klasiku“ pobedili jedan od najboljih timova sveta – Rigu:

– Time smo dokazali da možemo da igramo najbolji basket na svetu. Sve greške koje smo napravili bile su posledica neprimljenosti, neuigranosti i nedovoljnog fonda treninga, odnosno nedostatka prave kondicije koja je potrebna za basket. Protiv Rige, Pirana i Amsterdama smo zaista pokazali da igramo na svetskom nivou i da pretendujemo da budemo najbolja ekipa na svetu, što nam je i cilj, a ujedno smo dokazali da smo trenutno najbolja domaća ekipa konstauje Domović Bulut.

Potez koji je izazvao oduševljenje i brojne komentare na društvenim mežama je trojka Dušana Domovića Buluta uz faul u odlučujućim trenucima polufinalnog duela sa Rigom. Najbolji srpski basketaš i dugo godina lider na svetskoj rang listi, tako je iz jednog napada postigao čak četiri poena, rešio pitanje pobednika i po ko zna koji put opravdao sve epitete.

– Celog života treniraš da dođeš do tog instinkta da prepoznaš situaciju i pravovremeno reaguješ. To na neki način predstavlja naplatu napornog rada i svog uloženog truda, kada jednim takvim potezom srušiš velikog rivala.

Zvanični sajt FIBA je ovaj potez okarakterisao gao klasičan basketaški „goat“ momenat. Domović Bulut je i u prošlosti mnogo puta pokazao da je meč viner, „klač“ igrač koji voli da preuzme odgovornost u odlučujićim trenucima. Tako je bilo u finalu SP protiv Amerikanaca 2016, to se ponovilo i sada u Dohi:

– Jednostavno sam prepoznao trenutak da je mojoj ekipi bilo potrebno nešto da se izvuče iz šablona. Protiv Rige smo zaista igrali bez greške, jer protiv njih samo tako može i da se igra ako želite pobedu. Da biste savladali jednu od najboljih ekipa na svetu, neophodan je jedan takav ekstra potez za trijumf – konstatovao je Bulut.

Osim na terenu, Dušan Domović Bulut je i te kako aktivan i van njega, a sve u službi sporta koji mnogo voli. Novi Sad će 10. i 11. aprila biti domaćin turnira za reprezentacije koji upravo organizuje Domović Bulut. Osim selekcije Srbije učestvovaće još Slovenija, Rusija, Austrija, Turska, Holandija, Hrvatska, Češka, Belgija, Nemačka, Litvanija i Katar:

– I ranije sam se bavio organizacijom turnira, jer to je nešto što zaista volim da radim. Bio sam orgnaizator i Čelendžera u Novom Sadu pre dve godine i imali smo tu sreću da smo posle dugo vremena jednom sportskom manifestacijom napunili Trg Slobode. Prošle godine je trebalo da napravimo turnir za reprezentacije na SPENS-u, jer mi je životna želja da igram pred punim SPENS-om. Međutim, taj turnir je morao da bude otkazan, tačnije pomeren za ovu godinu.

Zbog celokupne epidemiološke situacije turnir će se igrati bez prisustva publike, ali će na poseban način imati društveno-odgovaran karakter:

– Imam ideju da prodajemo karte, a da sav prihod namenimo obnovi basket terena u Novom Sadu. Najveća inspiracija za organizaciju ovog turnira bila je da se u sezoni kada nemamo priliku za toliko takmičenja mi kao reprezentacija skupimo, treniramo zajedno, malo družimo, razvijamo timski duh i kroz mečeve uigravanmo za ono što nam predstoji, a to su Olimpijske igre.

Pročitajte još

A kada je reč o najvećoj svetskoj smotri sporta u Japanu, gde se prema ocenama brojnih stručnjaka, srpskim basketašima predviđa medalja, Dušan Domović Bulut kaže:

– Srbija u dosadašnjoj kratkoj istoriji ovog sporta dokazala da uvek ide na zlatnu medalju. Potencijal ekipe koju imamo je zaista veliki, a ta zlatna medalja na Olimpijskim igrama bila bi kruna naših karijera i jedino što bismo prihvatili kao uspeh. Zlato u Tokiju je jedini cilj reprezentacije Srbije – zaključio je Domović Bulut koji je sa nacionalnim timom već osvojio četiri zlata na svetskim i dva na evropskim prvenstvima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike