Bliži se kraj jedne ere, a trka za GOAT je blizu finiša: Koliko ovaj Vimbldon može da pomogne onima koji jure besmrtnost

23.06.2022

11:13

0

Serena igra posle godinu dana, Rodžera nema, Rafa je pod znakom pitanja, a Novaka jedino politika može zaustaviti

Bliži se kraj jedne ere, a trka za GOAT je blizu finiša: Koliko ovaj Vimbldon može da pomogne onima koji jure besmrtnost
FotoJet - Copyright Profimedia/Tanjug/John Walton/PA via AP/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ne može se baš reći da će ovogodišnji Vimbldon završiti jednu eru, ali se nekako ima utisak da se njen kraj neumitno približava.

Serena Vilijams je potvrdila da će igrati posle 12 meseci pauze, dok Rodžera Federera nema u glavnom žrebu prvi put posle 1998. godine. Ona u septembru puni 41 godinu, a on u avgustu.

Dolazak Rafaela Nadala je i dalje neizvestan zbog povrede stopala. I ne samo da možda neće igrati na Vimbldonu, nego ta povreda može i da mu okonča karijeru. On ima 36 godina.

Endi Marej se sprema da zaigra, ali ima problema sa istegnućem stomačnih mišića. On ima 35 godina, baš koliko i šampion Novak Đoković, koji je već u Londonu, ali koji nije igrao nijedan turnir od Rolan Garosa.

Kada se sve to uzme u obzir, jasno je da je ovaj Vimbldon za neke možda i poslednja šansa da osvoje argument u trci za Najvećeg svih vremena (Greatest of all times – GOAT), odnosno najveću.

Sereni će svakako biti lakše zato što se Ešli Barti penzionisala, ali i taj čin doprinosi osećaju da se jedna era završava.

Pa da vidimo šta bi ovaj Vimbldon mogao da donese svakom od njih u trci za zvanje GOAT.

Vimbldon se poslednji put održao bez sestara Vilijams 1996. godine, kada je Štefi Graf osvojila svoj sedmi i poslednji grend slem na travi.

Profimedia
 

Starija Venus, koja je osvojila sedam grend slemova, debitovala je na Vimbldonu 1997, ali nije igrala prošlog leta, a neće je biti ni ove godine. Ona je 17. juna napunila 42 godine.

Serena nije igrala prošle godine, kada se u suzama povukla sa meča prvog kola zbog povrede koju je dobila kada je proklizala. Takmičenju se vratila tek ove nedelje, kada je dobila "vajld kard" za Istborn, koji koristi kao pripremu za Vimbldon, na kome je takođe dobila "vajld kard".

Profimedia
 

Serena je do sada osvojila 23 grend slem titule, jednu više od Štefi Graf, ali i jednu manje od Margaret Kort, koja je, doduše, osvojila 13 slemova pre "open" ere, odnosno pre nego što je profesionalcima bilo dozvoljeno da se takmiče sa amaterima. Da li to umanjuje njen učinak? Teško je reći, jer je dominirala i pre i posle, ali to samo govori koliko komplikovane mogu da budu ove diskusije.

Da se vratimo Sereni: 24. grend slem bi joj svakako mnogo doprineo u argumentaciji za najveću svih vremena, ali kada se uzmu u obzir njene godine, odsustvo sa tura, nije toliko teško pomisliti da bi ovo mogao da bude njen oproštaj od Vimbldona, ma koliko ta pomisao teško padala njenim navijačima.

I realno, ako se nešto drastično ne promeni, Serena Vilijams će ostati na 23 osvojena grend slema. Od kada se 2018. vratila sa porodiljskog odsustva, četiri puta je igrala finala, ali nije došla do toliko željenog 24.

Među učesnicima nema ni njenog vršnjaka Federera. On nije igrao od 2021, kada je u četvrtfinalu Vimbldona izgubio od Huberta Hurkača. Publika je tada u neverici gledala kako njihov ljubimac gubi treći set 6:0, samo nekoliko nedelja pre treće operacije kolena.

Profimedia
 

Tada je rekao da mu ta intervencija daje "tračak nade" da će se vratiti igranju. Osvajač osam Vimbldona i 20 grend slemova se vrlo oprezno oporavlja. Za sada znamo da se prijavio za Lejver kup u Londonu u septembru, a na tur se vraća u oktobru u svom rodnom Bazelu. Ovog meseca je rekao da "definitivno" želi da nastavi da igra.

Ipak, pošto je odigrao tek 19 takmičarskih mečeva od početka 2020, jasno je da postoji opravdana sumnja u to koliko će njegovo telo podneti takmičenja na vrhunskom nivou.

Tu je i Nadal, rekorder po broju osvojenih grend slemova sa 22. On se godinama muči sa raznim povredama, od čega je najteža ona sa stopalom, zbog čega je Rolan Garos igrao pod injekcijama. Odmah posle toga je rekao da ne želi da nastavi da igra ako to znači da će svaki put morati da prima injekcije.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler
 

On se podvrgao drugačijem režimu oporavka za Miler-Vajsov sindrom, kako se zove stanje koje ga muči, posle čega je rekao da želi da igra na Vimbldonu ako se bol smanji. Nadal ima 22 grend slem titule, ali to je otprilike jedini broj po kome je u prednosti u odnosu na Federera i Đokovića.

Tu je i Marej, ljubimac navijača i teniskog sveta, koji je nekad činio "veliku četvorku". Njega su povrede "unakazile" i velike četvorke odavno nema, a Endi je ostao na tri grend slema, uz šest finala, za sada, i nije ni blizu bilo kakve diskusije o Najvećem svih vremena, ali bi njegovo definitivno povlačenje označilo kraj jedne ere.

Tanjug/Bernd Wei'brod/dpa via AP
 

Ako se oporavi i nekako zaigra na Vimbldonu, on bi bio oličenje žargonske "mine", jer nije među nosiocima i mogao bi da zaigra protiv bilo koga u prvom kolu.

I na kraju, tu je Đoković.

Noleta ne muče nikakve ozbiljne povrede, njegov način života, treninga i rada doveo ga je do toga da i sada sa 35 godina (nedelju dana mlađi od Mareja) deluje zdravo i spremno da još dugo igra.

Zbog svega toga je bio jasan favorit za osvajanje titule Najvećeg, iako je on po mnogo čemu već to, osim po broju grend slemova. Da se ne ponavljamo previše, svi znamo da je rekorder po mastersima, po međusobnim susretima, po broju nedelja na prvom mestu ATP liste, rekordu po osvojenim bodovima… Dugačak je spisak.

Tanjug/John Walton/PA via AP
 

Ako tako ostane, Đokoviću će teško bilo ko stati na put. Bilo ko, ali ne i bilo šta, jer svi i dalje vrlo dobro pamtimo kako je proteran iz Australije zbog kovid vakcine. Čak i da osvoji Vimbldon, ostaje veliko pitanje da li će moći da igra na US Openu, jer trenutno nevakcinisani ne mogu da uđu u SAD.

Od 2004. do danas, Federer, Nadal i Đoković osvojili su 61 grend slem od 73 odigrana. Marej i Sten Vavrinka su osvojili po tri, a preostalih šest – šestorica drugih igrača.

Profimedia
 

Među njima je i prvi teniser sveta Danil Medvedev, kome je iz političkih razloga zabranjeno da igra na Vimbldonu.

Rus je sprečio Đokovića da osvoji kalendarski grend slem kada ga je pobedio u finalu US Opena prošle godine.

Među mladima, tu su još i Mateo Beretini, pa Karlos Alkaraz, koji je proglašavan prvim favoritom za Rolan Garos posle Nadala. Ali, tamo je ispao u četvrtfinalu od Aleksandra Zvereva, koji propušta Vimbldon zbog kidanja ligamenata u Parizu. Tu je i Feliks Ože-Alijasim, koji je terao Nadala do pet setova na grend slemu na šljaci, zatim Janik Siner, pa Holger Rune, Kasper Rud…

Ima ih još, ali su svi daleko od ovih aktivnih i polupenzionisanih koji jure famozno zvanje Najvećeg svih vremena.

Šta god da se desi na ovom Vimbldonu, jasno je da je kraj "GOAT ere" vrlo, vrlo blizu. Videćemo ko će ostati poslednji na nogama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike