Umro legendarni francuski biciklista Robert Maršan u 110. godini

25.05.2021

13:47 >> 14:26

0

Čovek čelične volje i velikog srca preživeo špansku groznicu i nacistički logor, ali nije mogao koronu

Umro legendarni francuski biciklista Robert Maršan u 110. godini
Copyright Profimedia

Legendarni šampion u biciklizmu, vlasnik mnogih rekorda među stogodišnjacima, Robert Maršan preminuo je u 110. godini, u noći između petka i subote.

Maršan je rođen 1911. godine. Preživeo je zarobljeništvo u nacističkom logoru tokom Drugog svetskog rata, a biciklizmom je počeo da se bavi daleke 1967. godine. Nikada nije krio svoju naklonost komunističkom pokretu Francuske, pa se zato prvi čovek moderne PCF Fabijan Rusel preko društvenih mreža oprostio od čuvenog bicikliste.

– Bio je neumoran. Sa 108 godina nastavio je da se nosi sa svim izazovima na svom biciklu. Znao je za špansku groznicu, za Prvi svetski rat, pa zatim Drugi svetski rat… Koronavirus je na kraju bio jači od njega. Prijatelju i druže, dragi Roberte Maršane, počivaj u miru – napisao je sekretar PCF Fabijan Rusel.

U novembru 2011. godine, sa 100 godina, postao je rekorder za stogodišnjake. Šest godina kasnije, postigao je najbolje svetsko vreme u roku od sat vremena, prevalivši 22.547 km u kategoriji “master over 105”.

 – Čak i mi stari možemo nešto da uradimo, samo ne smemo da odustanemo – rekao je Maršan posle svog rekorda.

Dobri poznavaoci biciklizma tvrde da zbog izuzetno niskog rasta (158 centimetara) i kasnog početka bavljenja biciklizmom nije mogao da napravi značajnije rezultate kao mlađi takmičar, ali je slavu i rekorde obarao u svojim poznim godinama.

Oni će ostati da svedoče o njemu i njegovoj čeličnoj volji da mlađima pokazuje šta znači zdrav duh, čak i kada čitav jedan vek nosiš na svojim plećima.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike