Đoković je osvojio publiku kao čovek koji zna da plače, ne kao bog tenisa: Dirljivi nemački tekst o Novaku

13.09.2021

14:50 >> 14:59

0

Izgubio je finale, ali je sa US Opena otišao kao pobednik

Đoković je osvojio publiku kao čovek koji zna da plače, ne kao bog tenisa: Dirljivi nemački tekst o Novaku
Copyright Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Popularni nemački sportski sajt Spox doneo je jako zanimljiv komentar US Opena, u kome je Novaka Đokovića proglasio pobednikom turnira, uprkos neuspehu u finalu.

Novaka je pobedio taktički besprekorni Danil Medvedev. Srbin je tako ostao bez kalendarskog grend slema i svoje 21. velike titule, čime bi se osamio na prvom mestu. Ali je osvojio srca publike, pa čak i u za njega tradicionalno neprijateljskom Njujorku.

– Ipak, Srbin je mogao da proslavi jednu od svojih najvećih pobeda – navodi se u komentaru.

Posle toga se nastavlja da su svi očekivali “ozloglašenog” Novaka, “potpuno koncentrisanog, prodirućeg pogleda i mračnog, odlučnog izraza lica”.

– Napravio je brejk u trećem setu protiv Medvedeva, koji je tek tada počeo da pokazuje znake nervoze, a onda je na svoj servis smanjio na 4:5. Delovalo je tada da je rezultat neizvestan, a ako neko ume da iskoristi male šanse, onda je to Srbin. Umesto toga, usred frenetičnog navijanja 25.000 navijača na najvećem teniskom stadionu na svetu, Đoković se rasplakao i nekontrolisano plakao u peškir. Sa uplakanim očima je izašao na poslednji servis gem svog rivala, a na ceremoniji dodele nagrada je sa teškoćom zadržavao suze.

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II/

Komentator dalje piše da je Đokovića pobedio verovatno najnezgodniji protivnik koga trenutno ima. Fizički i mentalno, potera za kalendarskim grend slemom, kao i neverovatni pritisak tako blizu cilja je možda bilo previše.

Emocije

– Emotivno ga je ophrvala publika u “Velikoj jabuci”, sa gomilom holivudskih i muzičkih zvezda i sportskih velikana, koji su od početka bili uz njega. Naravno, Njujorčani su hteli da vide istorijski trenutak, ali su u isto vreme saosećali sa Đokovićem, čije su noge postale preteške za još jedan “Mont Everest. Skoro očajnički su navijali i pozdravljali svaki poen koji bi Đoković osvojio u trećem setu. Nekad čak i na ivici fer-pleja – piše komentator, pa nastavlja:

– Đokovićevi kritičari godinama pričaju dve stvari: jedna je da igra kao robot, a druga je da “očajnički želi naklonost publike”. Prvo je odavno postalo mi i iskreno ne znam kako neko može tako da misli uopšte, kamoli da to opstaje toliko dugo. Estetski, navijači mogu imati različite sklonosti, ali Novakova igra je sve samo ne dosadna. Niko ne može da pobedi na tako mnogo načina, niko ne menja igru tako često… Niko ne menja toliko emocije i toliko otvoreno kao što on radi. U to računamo i prelaženje granica.

Komentator navodi da su Novakovi mečevi kao “roler koster” za gledaoce, pa nastavlja:

– Teza da Đoković moli za pažnju takođe je zaživela poslednjih godina. U praktično svakom meču, komentatori vade tu tezu iz ormara, bez obzira da li je publika jasno na strani protivnika ili ne. A onda nadograđuju: “A zašto ga ne vole kao Rafu ili Rodžera? Zato što je prekinuo zabavu? Zato što je iz Istočne Evrope?” To često odlazi predaleko. Ne samo zato što se u tim razgovorima ne pominje koliko je zaista velika “NoleFam” u mnogim krajevima sveta, već i zato što Srbin u toj navodnoj naklonosti ka pažnji javnosti nikada nije izdao sebe.

Novak Đoković u suzama/TAnjug/AP Photo/John Minchillo)

Konačno, pobeda

A onda se dolazi do poente i retko viđene istine.

– Đoković je vrlo lako mogao da angažuje skupo plaćene medijske konsultante. Time bi izgradio ispeglanu, besprekornu sliku o sebi kao o zabavnom, pametnom poligloti i porodičnom čoveku. Umesto toga, ovaj 34-godišnjak dozvoljava posmatračima da mu se približe i ne istupa od kontroverznih tvrdnji i postupaka, uključujući i osnivanje sindikata igrača. Svakako da postoje mnogo lakši načini da se osvoje srca ljubitelja tenisa širom sveta. U finalu je bilo vidljivo koliko mu znači podrška publike. To je na kraju iznenadilo i njega. Toliko je taj osećaj radosti bio jak da je mogao da bar malo olakša bol najgorčeg poraza u karijeri. Posebno prija činjenica da je Novak to postigao na svoj način, samo svoj način. Bez maske, sa svim grubim ivicama. Na kraju ceremonije, nisu slavili šampiona, boga tenisa Novaka Đokovića, nego čoveka koji je plakao i koji nije uspeo. – piše u komentaru, uz dirljivi zaključak:

– Dugo se čekala 21. grend slem titula za Đokovića. Umesto nje, osvojio je srca publike. Koliko mu da pobeda znači na kraju govori mnogo više o njemu nego bilo koja druga brojka.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike