Novakova ideja za budućnost tenisa: Ko je uz Đokovića, a ko protiv njega?

29.03.2021

06:14 >> 09:51

0

Autor: N. St.

Podele u svetu belog sporta

Novakova ideja za budućnost tenisa: Ko je uz Đokovića, a ko protiv njega?
Copyright Profimedia

Zajedno za promene. Tako bi mogao da glasi slogan nove unije tenisera (PTPA) koju je u Njujorku, zajedno sa Vasekom Pospišilom, osnovao Novak Đoković.

Ideja srpskog igrača je da unese promene u „beli sport“ i da tako pomogne budućim generacijama. Posebno u ekonomskom sektoru, gde se mnogi nižerangirani igrači muče da „ostanu na nuli“. Da stvari nisu nimalo naivne, moglo je da se vidi pre nekoliko dana u Majamiju.

Na sastanku igrača, prvi čovek ATP Andrea Gaudenzi povišenim tonom je napao Pospišila i vređao ga, što je dovelo do toga da Kanađanin „pukne“ na terenu i da sve kaže javno. Spomenuta rasprava je stavila u drugi plan održavanje turnira, pošto se mnogo više priča o sukobu dveju organizacija nego o samim mečevima, pobedama, porazima, poenima…

Tim povodom je portal „Tennismajors“ napravio interesantan tekst o tome.

PTPA? To je udruženje napravljeno da brani interese igrača i razlikuje se od ATP. Misija je da predstavlja igrače i njihove interese na turu i pred organizatorima turnira. Tvrde da igrači nemaju dovoljno glasova u celoj strukturi i da raspodela prihoda nije dovoljno transparentna.

ATP? ATP je primarno administracija za muški tenis i postoji više od 30 godina. Bavi se organizacijom ATP tura i čelendžer turnira, takođe prave i kalendar takmičenja i organizuju završni masters. Međutim, nemaju moć nad grend slemovima, pošto njih organizuje Međunarodna teniska federacija (ITF) i nezavisni organizatori.

RAZLIKE IZMEĐU PTPA I ATP? ATP nije reagovao dobro od starta na izveštaje o stvaranju PTPA, na njega je gledao kao na pretnju. Odmah su savetovali tenisere da ne pružaju podršku novoj uniji. Čak je i prvi čovek Andrea Gaudenzi poslao mejl igračima i naveo da „stvaranje izdvojene asocijacije ne bi trebalo olako da se shvati i da bi pridruživanje njima moglo da dovede u pitanje postojanje ATP, koji je napravljen na principu jednakosti i partnerstva između ATP i igrača“. Ipak, veliki broj igrača smatra da ATP sve manje brine o njima i da su mu mnogo bitniji birokratija i neke druge stvari. Nedavno se oglasio i Rišar Gaske, koji je u izjavi za „Njujork tajms“ rekao da poenta stvaranja PTPA nije da zameni ATP, već da napravi strukturu koja će pomoći igračima nezavisno od ATP.

Očekivano, to je stvorilo razne podele. Novak je na društvenim mrežama krajem avgusta podelio fotografiju koja je potvrdila stvaranje PTPA. Evo kako stvari stoje danas.

KO JE SVE UZ NOVAKA?

Podršku prvom teniseru sveta pružili su Vasek Pospišić, Džon Izner, Mateo Beretini, Hubert Hurkač, Dijego Švarcman, Sem Kveri, Miloš Raonić, Feliks Ože-Alijasim, Aleksander Zverev, Ivo Karlović, Stiv Džonson, Rajan Herison, Taro Danijel, Radživ Ram, Denis Šapovalov i mnogi drugi.

Nisam potpisao nikakav papir, ali smatram da je odlična stvar što su igrači ujedinjeni. Moram da pohvalim Novaka i Vaseka. Posebno Đokovića, jer kao prvi igrač sveta sigurno ima bitnije stvari na kojima može da radi. Umesto toga je napravio uniju igrača. Na njegovom mestu mnogi verovatno to ne bi radili, mogao je da se opusti, da ne razmišlja ni o čemu i da uživa. Umesto toga je pokazao da brine o drugim igračima, što je sjajna stvar – rekao je Zverev.

Argentinac je pojasnio svoj stav.

Želim da budem jasan, iz moje perspektive mi nismo ovde da bismo se borili protiv ATP. Naprotiv, mi nismo njihovi rivali. Želimo da radimo zajedno i da glas igrača bude još jači. Naš cilj je da tenis bude bolji sport za sve. Ništa više od toga – kaže Švarcman.

KO JE SVE PROTIV NOVAKA?

Na dan kada je napravljena unija objavljeno je saopštenje koje su potpisali predstavnici ATP na čelu sa predsednikom Unije igrača Kevinom Andersonom. Potpisali su ga Rodžer Federer, Jirgen Melcer, Rafael Nadal, Bruno Soareš i Sem Kveri, koji je nedugo posle toga prešao u PTPA.

Samo zato što je napravljena još jedna organizacija ne znači da oni mogu da pomognu tenisu više nego drugi igrači u trenutnoj strukturi. Imamo iskustva u sličnim situacijama i to je zahvaljujući učešću ljudi kao što su Rodžer, Novak, Endi i ja. Uvek smo bili zabrinuti za druge i pitali smo ih šta im je potrebno. Ako uporedimo zarade sa onima od pre šest, sedam ili osam godina, može jasno da se vidi da postoji smanjenje razlike između nižerangiranih i najbolje plasiranih igrača. Naravno, to ne znači da treba da prestanemo, već da treba još mnogo da radimo, ali smatram da nije neophodno postojanje druge organizacije – objasnio je Rafa.

Sa Špancem su se složili Rodžer, Dominik Tim i predsednik Unije igrača Anderson.

Lično verujem da dva različita entiteta ne mogu da postoje zajedno. Mi imamo svoju strukturu koja je takva kakva je. Slažem se da postoji mnogo stvari koje možemo da unapredimo i to sam oduvek pričao, ali imam utisak da smo uspeli da uradimo mnogo toga sa trenutnom strukturom i da postoji dobra vizija. Ima mnogo pitanja bez odgovora i nadam se da će PTPA dati neku ideju o tome šta tačno žele u narednom periodu – završio je Anderson.

Deluje da je sve ovo samo početak sukoba i da će prava kulminacija tek da se dogodi…

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike