Niko, niko kao on! Novak osvojio istorijski Rolan Garos (FOTO, VIDEO)

14.06.2021

17:24 >> 07:16

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta podigao 19. grend slem u karijeri

Niko, niko kao on! Novak osvojio istorijski Rolan Garos (FOTO, VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je u jednom od najvažnijih mečeva u dosadašnjoj karijeri. Srpski se podigao kao Feniks protiv Grka Stefanosa Cicipasa i u finalu Rolan Garosa slavio posle velikog preokreta 3:2.

Ovim trijumfom Novak je postao prvi teniser u Open eri koji je najmanje dva puta osvajao svaki od četiri grend slema, i u isto vreme prišao najvećim rivalima Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru na samo trofej zaostatka na najvažnijim turnirima na Turu.

Prvi put posle 17 godina finale Rolan Garosa je završeno u pet setova, a zanimljivo je da je i 2004. godine, u duelu dva Argentinca Gaston Gaudio slavio protiv Giljerma Korije iako je gubio 2:0.

Cicipas je sjajno otvorio 91. izdanje Otvorenog prvenstva Francuske. Igrao je mladi Grk u prva dva seta kao da mu je ovo ko zna koje, a ne prvo grend slem finale. Napadao je Novaka iz svih oružja, pogađao servise i odavao utisak tenisera spremnog da “preotme slavu” Noletu.

Ipak, srce šampiona ni ovoga puta nije izdalo. Kada su ga svi prežalili, kada je više od polovine “Šatrijea” otvoreno stalo na stranu Grka, srpski as se “podigao iz pepela” i krenuo u nezadrživ juriš ka preokretu, koji je usledio u naredna tri seta.

Pročitajte još

PETI SET

6:4 Novak je osvojio drugi Rolan Garos u karijeri. Srpski as je drugu meč loptu pretvorio u poen za veliko slavlje.

5:4 Lakši deo posla, uz malo poteškoća, Cicipas je uspeo da uradi. Iz druge prilike osvojio je gem, ali će u narednom Novak servirati za osvajanje Rolan Garosa.

5:3 Novaka još jedan gem deli od osvajanja istorijskog trofeja na Rolan Garosu. Osmi gem u odlučujućem setu Nole je dobio bez izgubljenog poena.

4:3 Cicipas se ne predaje i izvukao se iz, naizgled, bezizlazne situacije. Imao je Novak dve vezane brejk lopte, ali je Grk uspeo da ih sačuva i posle više od šest minuta igre osvoji sedmi gem petog seta.

4:2 Sigurno, uz jedan izgubljen poen, Novak pravi još jedan korak ka “Kupu musketara”.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

3:2 Napao je Novak Cicipasov servis, došao do 30:30, ali je Grk potom ubacio dva prva servisa i značajno sebi olakšao posao u osvajanju gema.

3:1 As servisom, bez izgubljenog poena, Novak je potvrdio brejk.

2:1 – BREJK! Nole je napravio veliki korak ka tronu Rolan Garosa. Srpski as je napravio prvi brejk u petom setu i to pošto je prethodno spasao dve gem lopte.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

1:1 Uz dva izgubljena poena Nole osvaja svoj uvodni servis gem u odlučujućem setu.

0:1 Cicipas otvara peti set osvajanjem gema na sopstveni servis. Bio je Nole blizu brejka, poveo 0:30, došao od prilike da oduzme servis rivalu, koji je sjajnim prvim servisima uspeo da se izvuče iz veoma neugodne situacije.

ČETVRTI SET

6:2 Bekend vinerom, iskoristivši poslednju od dve vezane gem lopte, Nole osvaja četvrti set i poravnava rezultat.

5:2 Asom, 13. na današnjem meču, Cicipas je, uz jedan izgubljen poen, produžio četvrti set barem za još jedan gem u kojem Novak ima prvu priliku da na sopstveni servis poravna rezultat.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

5:1 Novak sigurnim korakom gazi ka petom setu, pošto je još jednom s nulom osvojio servis gem.

4:1 As servisom, svojim 50. na ovogodišnjem Rolan Garosu, Cicipas je prekinuo Novakovu seriju od pet uzastopno osvojenih gemova i pomerio se sa nule u četvrtom setu.

4:0 Bez izgubljenog poena prvi reket planete je potvrdio i drugi brejk.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

3:0 – BREJK! Zato je najbolji na svetu! Još jedan maratonski gem, koji je trajao preko osam minuta Novak je rešio u svoju korist, oduzevši servis rivalu. Poveo je srpski as 0:30 posle ispustio prvu priliku za brejk, a posle spašene tri gem lopte, treću brejk priliku je pretvorio u poen za veliku prednost u četvrtom setu.

2:0 Osvojio je Grk prvi poen u gemu, ali je to bilo sve što je uradio, pošto je Novak potom furiozno vezao četiri poena i potvrdio brejk.

1:0 – BREJK! Tamo gde je stao u trećem, Nole je nastavio u četvrtom setu. Srpski as je, uz jedan izgubljen poen, oduzeo servis Cicipasu i na najbolji mogući način započeo četvrti set. Prethodno je Cicipas pauzu između dva seta iskoristio za medicinski tajm aut.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

TREĆI SET

6:3 Novak je osvojio treći set i napravio prvi korak ka istorijskom trofeju. Poveo je Nole 30:0, potom je napravio duplu servis grešku za 30:30, da bi uz malo sreće došao do set lopte, koju je sjajnim forhendom pretvorio u poen vredan trećeg seta.

5:3 Poveo je Novak 0:30, ali je Cicipas sa četiri uzastopna vinera sačuvao servis i produžio treći set barem za još jedan gem.

5:2 Cicipas u narednom gemu servira za osvajanje seta, pošto se Novak izvukao iz veoma neugodne situacije. Poveo je Grk 15:30, pretio je da ugrozi servis srpskom asu, ali je Nole sačuvao smirenost, vezao naredna tri poena i došao nadomak osvajanja seta.

4:2 Cicipas uz dva izgubljena poena prekida Novakovu mini seriju od tri vezano osvojena gema. Zanimljivo, na oba poena koje je izgubio, Grk je napravio duplu servis grešku i to vezanu.

4:1 Sigurno, uz jedan izgubljen poen, Novak potvrđuje brejk.

Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

3:1 – BREJK! Da li finale počinje od ovog momenta. Novak je napravio brejk u gemu koji je trajao preko 11 minuta, iskoristivši tek petu priliku da oduzme servis sjajnom Grku.

2:1 Zasad su oba tenisera prilično sigurna u sopstvenim servis gemovima. Novak je svoj drugi u trećem setu osvojio uz dva izgubljena poena.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

1:1 Relativno lako, uz dva izgubljena poena, Cicipas osvaja svoj uvodni servis gem u trećem setu.

1:0 Prvi put posle uvodnog seta, Novak dolazi do vođstva. Prvi gem trećeg seta srpski as je osvojio uz jedan izgubljen poen.

DRUGI SET

2:6 As servisom, uz jedan izgubljen poen, Cicipas dolazi nadomak osvajana Rolan Garosa.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

2:5 BREJK! Taman kada je zaličilo da Nole podiže nivo igre, Cicipas je napravio brejk i u narednom gemu servira za osvajanje drugog seta. Poveo je Grk 15:40, Đoković je dve dve brejk lopte spasao, ali je potom Grk napravio forhend viner i neiznuđenom greškom Novaka došao nadomak velike prednosti.

2:4 As servisom, bez izgubljenog poena, Cicipas čuva brejk viška.

Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

2:3 Konačno je Novak osvojio jedan servis gem bez drame i izgubljenog poena.

1:3 Uz jedan izgubljen poen, Cicipas ostaje na brejku prednosti.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

1:2 Novak je prekinuo Cicipasovu seriju od četiri uzastopno osvojena gema, i uz jedan izgubljen poen osvojio prvi gem u nastavku meča.

0:2 Napao je Nole odmah servis rivala, poveo 15:30, došao do 40:40, ali je potom Grk, uz dozu sreće, uspeo da potvrdi brejk iz početnog gema drugog seta.

0:1 – BREJK! Već na startu drugog seta Cicipas pravi brejk. Imao je Grk tri vezane prilike za oduzimanje servisa Novaku, koji je prvu spasao, a potom neiznuđenom greškom olakšao rivalu početno vođstvo u drugom setu.

PRVI SET

6:7 Cicipas osvaja taj brejk rezultatom 8:6. Grk je odlično počeo odlučujući gem, poveo 4:0 5:2, ali je onda Nole napravio dva mini brejka i potom došao do set lopte. Ipak, Stefanos je osvojio dva naredna poena na svoj servis i zatim mini brejkom došao do osvajanja seta, posle sat i osam minuta igre.

 

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

6:6 – BREJK Nole nije uspeo da materijalizuje brejk u idealnom momentu i završi set u svoju korist. Sunce je srpskom asu napravilo veliki problem prilikom servisa, Cicipas je to iskoristio, došao do 40:0 i potom drugu brejk loptu pretvorio u poen za vraćanje brejka i izboren taj brejk.

6:5 – BREJK! Samo nekoliko minuta pošto je spasao brejk i set loptu, Nole je oduzeo servis Grku i u narednom gemu serviraće za osvajanje prvog seta. Pri rezultatu 30:40, Grk je, posle malo duže razmene, napravio neiznuđenu grešku.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

5:5 Siguran je bio Novak prilikom svojih servis gemova, a onda je nitkuda došla brejk i set lopta za Grka. Ipak, posle razmene od 25 udaraca, Nole je osvojio poen kojim je ostao u setu, a potom je sa još dva uzastopna poravnao rezultat.

4:5 Posle 38 minuta igre Novak servira za ostanak u setu, pošto je prethodno Cicipas, prvi put na današnjem meču, osvojio servis gem bez izgubljenog poena.

4:4 Osvojio je Cicipas prve poene na Novakov servis, ali dalje od 40:30 nije mogao.

3:4 Cicipas je osvojio, uz jedan izgubljen poen, gem u kojem je Novak malo zabrinuo svoje fanove i ljude u boksu. Naime, prilikom pokušaja da stigne jednu lopticu, Nole je u proklizavanju izgubio ravnotežu, sapleo i se i veoma nezgodno pao. Srećom, brzo je ustao i deluje da nema većih posledica.

3:3 Svojim prvim as servisom na meču, Nole je i treći put osvojio svoj servis gem bez izgubljenog poena.

Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

 

2:3 Došao je Novak do 30:30, ali je potom Cicipas odservirao još jedan as i tako utabao put ka osvajanju petog gema na meču.

2:2 Još jednom je Nole osvojio gem bez izgubljenog poena.

1:2 Cicipas je as servisom iskoristio drugu, od tri vezane gem lopte.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

1:1 Novak je bio veoma siguran na svom prvom servis gemu. Pogodio je sva četiri prva servisa i bez izgubljenog poena osvojio prvi gem na meču.

0:1 Novak je već na startu meča ispustio dve brejk lopte, a ako je suditi po uvodnom gemu čeka nas maratonski meč. Posle devet minuta velike borbe, Cicipas je odservirao tri asa, spasao brejk priliku i sačuvao servis.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike