Ruši sve zakone prirode: Novače, ti si čudo - od čega si satkan!

04.06.2024

12:37

0

Autor: Milan Nastić

Prvi reket sveta i u 37. godini života igra neverovatno, dva meča igrao više od devet sati

Ruši sve zakone prirode: Novače, ti si čudo - od čega si satkan!
Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Kakav Novak, strašan Novak, jer ono što prvi reket sveta prikazuje na Rolan Garosu ove godine zaslužuje najveće poštovanje, možemo samo da konstatujemo - kapa dole majstore.

Novak je prethodna dva meča, protiv Musetija (završio u tri sata ujutru) i Serundola igrao više od devet sati, a pritom oba meča bio je na korak od ispadanja, ali na kraju je izašao kao pobednik, što je prosto neverovatno.

Postoji jedna sportska izreka - svi igraju fudbal, ali Nemci uvek dobijaju, tako možemo da kažemo i za tenis, da svi igraju, a da Đoković uvek na kraju izlazi kao pobednik. 

Kad se na to doda da je Novak ušao u 37. godini, a njegovi prethodni protivnici su bili mlađi od njega 15, odnosno 11 godina, dobija još više na značaju. 

Srpski teniser je još jednom pokazao da je mentalno toliko dominantan, bez obzira na to što je preko puta mreže imao igrače koji su u najboljim teniskim godinama, gde pršte od snage, ali Đoković se kosi sa zakonom prorode i igra tenis kao "dečkić", kao da nije teniski veteran.

Treba istaći pre svega meč sa Musetijem, duel, koji će ući u istoriju Rolan Garosa, jer je završen u tri sata ujutru, pre toga rekord su držali Nadal i Siner, njihov duel je trajao do 1. 26 minuta posle ponoći.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
 

Nole bio pred ispadanjem, gubio 2:1 u setovima, bio u zaostatku i u četvrtom, ali onda na scenu stupa Đoković i njegova mentalna snaga, "diže se iz pepla", preokreće rezultat i dobija nezgodnog Italijana, koji je na kraju meča mogao samo da pruži ruku boljem.

Sličan okršaj je viđen i u osmini finala, kao da je bio preslikan prethodni meč.

Novak odlično kreće, ubedljivo osvaja set, onda na scenu stupa Serundolo, prelazi u vođstvo, čak u četvrtom ima i brejk prednost, Đoković pred eliminacijom, ali onda prvi reket sveta ubacuje u šestu brzinu, ponovo preokreće rezultat i naravno stiže do 370. trijumfa na svim gend slemovi, čime je postao teniser sa najviše pobeda na ovim prestižnim turnirima, i tako prestigao Rodžera Federera. 

Slobodno se može reći da je srpski teniser junak ovogodišnjeg Rolan Garosa, bez obzira koliko daleko dogura u Parizu.

Ostali akteri drugog grend slema sa velikim poštovanjem pričaju o Novaku, i njegova prethodna dva meča. To dovoljno govori koji respekt ima Đoković u svetu tenisa.

A, veoma bitna stvar je i ta da je postao miljenik francuske publike, koja ruku na srce prethodnih godina nije imala previše simpatije prema Đokoviću.

Sada, ostaje da se vidi koliko su prethodna dva meča uticalo na zdravstveno stanje prvog reketa sveta, pre svega to se odnosi na meč sa Serundolom, gde je povredio koleno, čak je i na konferenciji za štampu posle tog duela, zabrinuo milione svojih navijača, da će morati možda da odustane od Rolan Garosa.

Nadamo se da povreda nije ozbiljnije prirode, i da će magnetna rezonanca pokazati da koleno nije toliko oštećeno i da će moći da nastavi pohod ka odbrani titule u Parizu. 

Novače, želimo ti mnogo sreće u nastavku Rolan Garosa, jer ovo što si pokazao do sada zaslužuje veliki respekt.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike