Nole zabrinut posle još jedne epske pobede: Postoji mogućnost da se povučem sa Rolan Garosa!

03.06.2024

23:35

0

Autor: A. Š.

Najbolji teniser vidno zabrinut zbog povrede kolena

Nole zabrinut posle još jedne epske pobede: Postoji mogućnost da se povučem sa Rolan Garosa!
Novak Đoković - Copyright Profimedia

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa, ali previše razloga za sreću posle još jedne epske grend slem pobede nije bilo.

Naime, tokom duela sa Argentincem Franciskom Serudolom srpski as je povredio koleno, zbog čega je, priznao je to na konferenciji za medije, u jednom trenutku želeo i da preda meč.

- Imao sam taj momenat kada se povreda pojavila, kada sam zvao fizija i medicinski tajmaut. Intervencija tada nije pomogla. Ne možete to da rešite, možete da igrate do nekog nivoa, što je Alehandro fizio i uradio i osposobio. Nisam igrao na 100%, nisam mogao da trčim na mnogo dropšotova, neke sam samo gledao što je Francisko shvatio – rekao ne Nole i dodao:

- Znam da je njemu teško igrati protiv nekoga ko se ne kreće dva seta, a onda krene ponovo da se kreće. Nije idealna situacija. Razlog što sam nastavio je to što sam hteo da vidim da li će lekovi protiv bolova uspeti da ukinu limite i to se desilo posle trećeg seta. Doktor je rekao da to može da mi da sada i bilo je dovoljno. Posle 35 minuta je delovalo i igrao sam do kraja meča.

Zabrinuo je Đoković sve navijače uoči četvrtfinalnog okršaja sa Kasperom Ruodm.

- Postoji šansa da odustanem. Postoji, zavisi kolika je ozbiljnost, koliko je štete naneto. Nije u mojim rukama. Da se pomolim da je sve kako treba. Uradiću večeras neke stvari da ubrzam oporavak, ali koleno je koleno, jedan od glavnih zglobova u telo. Ne možeš mnogo šta da uradiš sa njim – istakao je Đoković, uz osvrt na igranje i osvajanje Australijan opena pre nekoliko godin sa pocepanim mišićem trbušnog zida.

- Sa zavojima si mogao nešto i da uradiš. Jedno je mišić, jedno je koleno, cirkulacija. Metod oporavka je drugačiji. Nikada nisam imao problema sa kolenom većih, sem 2011. godine kada sam nosio tejp na desnom kolenu, ali sam igrao na puno turnira. Imao sam tada 24 godine. Ali telo je sada u drugačijem stanju. Zahvalan sam što me telo služi, iako se češće dešavaju povrede i incidenti. Mogu da se pohvalim da sam tako dugu karijeru imao. Zahvalan sam posvećenosti svojoj telu i zahvalan timu da se takmičim toliko godina. Sada pričam kao da se opraštam.

Priznao je Nole da prošli  duel nije na Otvorenom prvenstvu Francuske nije pomogao u pripremi današnjeg.

- Kasni finiš nije pomogao spavanju i bioritmu.Osetio sam se dobro ulazeći u meč, odigrao sam dobar prvi set, a u 3. gemu drugog sam se okliznuo, to je uticalo na koleno i počeo sam da osećam bol. Tražio sam fizija i medicinski tajmaut, uspelo je da se sredi, ali me je uzdrmalo, dva seta nisam hteo da igram duge poene, nisam se osećao dobro da trčim, nisam znao da li da nastavim... Dobio sam lekove i posle tri seta sam tražio još, to je bila maksimalna doza, 35-40 minuta je dejstvo, tada se poboljšalo, osetio sam manje limita u pokretu. Peti set je bio bez bola. Efekti lekova neće dugo trajati, tako da ćemo obaviti testove i skener sutra, sa doktorom posle meča. Ima pozitivnih vesti, ali i briga. Videćemo sutra - kazao je Nole, izrazivši nadu da će moći ponovo da izađe na teren Rolan Garosa ove sezone.

- Drago mi je što sam igrao peti set i poslednja tri gema četvrtog bez bola, ali ne znamo šta će biti sutra. Igrao sam ranije na turnirima i sa pocepanim mišićima, lekovima, adrenalinom koji vam pomaže tokom turnira, nekad je to na jednom meču, nekad tokom celog turnira, ali dobro je što ima slobodan dan na GS, tako da ima vremena da se oporavim.

Otkrio je prvi reket planete velike poteškoće sa podlogom, nastale usled vremenskih prilika u Parizu poslednjih dana.

- Uslovi su bili takvi, neuobičajeni, mnogo je bilo vlažno, teško. Sve je to uticalo na teren... Podloga je živa, na travi ne možete mnogo, tvrda je takva kakva je, ali na šljaku možete da utičete sa nekim održavanjem. Kvalitet podloge ovde je najbolji na svetu. Znam one koji održavaju podlogu, sa jednim sam pričao dok sam se zagrevao, da se čisti podloga na svaku treću-četvrtu promenu. Znao sam da će posle toliko kiše i sunca danas sve uticati, posebno na gornji deo podloge. Neka šljaka je uklonjena i negde skoro da je nije bilo i pošto je bilo suvo i sunčano, sve je to uticalo na taj način da je veoma klizavo. Povreda sa kolenom se desila zbog toga, klizao sam se mnogo. Ja se agresivno krećem, padao sam na šljaci i travi mnogo puta u karijeri, ali ovo danas je bilo previše. Pričao sam sa sudijom da se vise puta čisti podloga, da ne čekamo da se završi set, nego da to bude češće.

Istakao je Đoković i kako nije naišao na razumevanje supervizora.

- Pričali su sa supervizorim i odgovor je bio ne, onda sam tražio njega. Ni na koga ne upirem prste, hoću da razumem šta je šteta to što se čisti, svakako klizamo po njoj, čistimo oko linije. Ne znam da li to utiče, mislim da je to dobro, da ima više šljake i smanjuje mogućnost povrede. Kada se krećete, uklanjate šljaku, to je samo beton na nekim mestima. Zato eto, znam da neki moji članovi tima pričaju sa organizatorima, jer hoćemo da razumemo zašto je komplikovano to uraditi i zašto je odgovor ne. Ovo nisu uobičajeni uslovi. Padala je kiša cele nedelje, to je uticalo na teren. Znam da održavači rade dobar posao, da rade najbolje što mogu, ali ne znam zašto ako neki igrač to ukaže… Povredio sam se danas, ne znam da li mogu da igram sledeći meč. Možda je ova povreda mogla da bude sprečena samo da se podloga čistila.

Podelio je Đoković sa novinarima i način oporavka od nesvakidašnjeg termina prethodnog meča sa Musetijem.

- Igrao sam boćanje juče (smeh), a to je najteže. U Bulonjskoj šumi sa mojim prijateljima. Spavao sam tokom dana, malo fizio vežbi, pio vodu, to sprečava grčeve na mišićima. I pokušao sam opet da spavam, što sam uradio. Dobro sam se zagrejao, nisam osetio da me je prošli meč poremetio. Četiri i po sata sam igrao, duže nego protiv Musetija. Srećom sam uspeo da se oporavim. To ne može da se predvidi kao ta povreda. Sada moram da porazmislim, da se fokusiram na koleno - istakao je Novak, bez želje da ulazi u detalje povrede.

O stanju kolena ne bih ulazio u detalje, ne osećam da je prikladno da podelim to sa vama. Nadam se da ću dobiti pozitivne vesti. Sutra je magnetna rezonanca koja će pokazati pravo stanje. Nadam se da nemam neka veća oštećenja. Sutra ćemo videti pravu sliku šta se desilo, koliko je štete nanelo. To u ovom trenutku nije u mojoj moći i kontroli - rekao je Nole, izrazivši ponos što je uspeo da izvuče još jedan meč iz još dubljeg ponora.

Znate šta... 31 godinu sam posvetio svaki dan ovom životu, teniskom, koji obuhvata mnogo stvari, jer sam u pojedinačnom sportu i niko ne može da me zameni. Ja moram da se pojavim u najboljem svetlu na svakom treningu, da ne propuštam nijedan oporavak, da motivišem sebe, drugo je kad te drugi motivišu, ja sam na tome zahvalan, motivišu me porodica, prijatelji, Srbija, drugi… Drugo je kada pravu motivaciju moraš da nađeš u sebi. Posle toliko godina, nije lako ustajati i nalaziti bistroću i želju da uradiš neke stvari po hiljaditi put. Zašto se i dalje takmičim? Zato što volim. To nije kliše. To je stvarno jaka emocija i pored toga treba da se poklope druge stvari u privatnom i profesionalnom životu da čovek izdrži na ovom nivou toliko godina - naglasio je Novak, pa dodatno pojasnio: 

- Stav je važan, svaki dan pitam da li ja to želim, da li je meni to jasno, da li želim istinski ili neko drugi želi za mene. Na ta pitanja mora čovek da odgovori, a ta pitanja se meni sada vrzmaju po glavi češće. Ovakvi trenuci su upravo oni koje ja sanjam, koje želim da imam, koji mene inspirišu, da igram pet setova na GS sa 10-15 godina mlađim od sebe i da imam više snage i izdržljivosti od njih. Te stvari me nalože da nastavim dalje. Kada osetim da sam igrački nadmudren, onda ću najverovatnije da se povučem. U četvrtfinalu sam GS posle devet sati, pokazujem da mogu da se takmičim na najvišem nivou protiv momaka koji su toliko mlađi od mene. Ne želim da stanem, evo danas sam razmišljao zbog povrede, ali sam verovao da će bolovi prestati. Sada idemo dan po dan i dokle doguramo. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike