Srećan rođendan, Novače! Na današnji dan rođen je najbolji svetski teniser (VIDEO)

22.05.2024

07:05

0

Autor: D. N.

Malo je rekorda koje nije uspeo da obori

Srećan rođendan, Novače! Na današnji dan rođen je najbolji svetski teniser (VIDEO)
Copyright MN Press

Sa 98 ATP titula, od čega su (rekordne) 24 na grend slemovima i 40 na mastersima, sa teško dostižne 426. nedelje na vrhu svetske rang-liste, sa 1.099 pobeda (218 poraza) i brojnim rekordima, 37. rođendan slavi Novak Đoković. Tačno na današnji dan, 1987. godine, Dijana i Srđan Đoković su dobili prvog od tri sina.

Malo je toga što se ne zna o srpskom asu, najboljem teniseru sveta, iako se i dalje traže svakakve sitnice kako bi se to osporilo. Ali, ipak, nije naodmet da vas podsetimo na neke od najvažnijih detalja iz karijere (po mnogima) najvećeg svih vremena GOAT-a.

Profesionalac je postao 2003, a prvi ATP trofej osvojio je 2006. godine. Samo tri nedelje posle naznačajnijeg teniskog turnira, Vimbldona, u finalu Amersforta u Holandiji pobedio je Nikolasa Masua bez izgubljenog seta.

Iste godine podigao je pobednički pehar i u Mecu. Onda su iz godine u godinu počele da se ređaju titule, pa je tako 2007. godine osvojio pet trofeja.

U međuvremenu, broj trofeja se samo povećavao, a Novak je ostavljao sve dublji trag u "belom sportu". S vremenom su se razvila i dva velika rivalstva, sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Tako da smo došli do pomenutih 98 titula. Kao što smo rekli, ima ih 24 na najveća četiri turnira, a u Australiji je apsolutni rekorder sa deset titula.

Sa Dejvis kup reprezentacijom Srbije osvojio je titulu 2010. i u ATP kupu 2020. godine. Osvajač je i bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i sada u Parizu ima šansu za novo odličje.

Nagrade i priznanja koja je tokom karijere osvajao teško je nabrojati, a poslednja "van terena" bila je Laureus, za najboljeg sportistu sveta. Nedavno je, u paklenoj konkurenciji, "krunisan" peti put, a prethodno mu je ta čast ukazivana 2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

Ovaj rođendan dočekaće u Ženevi, i to "radno", na terenu, tako da je ovaj turnir poslednja provera pred Rolan Garos koji je osvajao najređe od svih grend slemova. "Samo" tri puta je bio prvak Otvorenog prvenstva Francuske, a poslednji put prošle godine. Tako da se nadamo da će da odbrani tron.

I neka na današnji dan pokloni sebi pobedu, a što da ne (sa malim zakašnjenjem), i trofej na Rolan Garosu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike