Ovo niko nije očekivao: Koji su razlozi poraza Novaka od 123. igrača sveta u analizi 24sedam!

12.03.2024

14:43

1

Autor: Milan Nastić

Srpski teniser iznenadio sve porazom u trećem kolu Indijan Velsa od malo poznatog tenisera

Ovo niko nije očekivao: Koji su razlozi poraza Novaka od 123. igrača sveta u analizi 24sedam!
Copyright Profimedia

Kakva senzacija u trećem kolu Indijan Velsa. Prvi reket sveta i prvi favorit za osvajanje ovog prestižnog turnira u kalifornijskoj pustinji Novak Đoković eliminisan je od malo poznatog Italijana Luke Nardija sa 2:1, inače, 123. igrača na ATP listi.

Neverovatan, ali istinit je podatak da Đoković u periodu 2017-2019. nijednom nije došao do četvrtfinala – u tri nastupa u Indijan Velsu i dva u Majamiju.

Šta se to desilo sa Novakom ove godine, to on najbolje zna, ali jedno je sigurno, nije očekivao ovako brzo ispadanje sa turnira na kojem nije učestvovao pet godina, i kako sam govorio, sa velikim motivom je došao u Kaliforniju da ponovo osvoji titulu, ali desilo se totalno suprotno. 

Ovo je sigurno jedan od najtežih poraza Đokovića u karijeri, a najbolji pokazatelj je da mu se nikad u karijeri nije dogodilo da izgubi od 123. tenisera na nekom od turnira iz serije 1000.

To dovoljno govori da Novak u Indijan Velsu nije došao spreman 100 odsto, a to se moglo videti i u okršaju drugog kola protiv Aleksandra Vukića, kada je tek posle tri seta slavio protiv 69. tenisera sveta.

Stekao se utisak da je Nole prilično opušteno došao u kalifornijsku pustinju, da nije imao fokus na sam turnir, već da je tamo svoj boravak iskoristio da pogleda što više drugih sportskih događaja, koji nisu vezani za tenis (išao na NBA meč, gledao Jokića, pratio fudbalsku utakmicu Los Anđelesa, bio u društvu Lionela Mesija).

Drugi problem leži u tome da je Đoković poslednji meč pre učešća u Indijan Velsu odigrao sada davnog 26.januara kada je u polufinalu Australijan opena izgubio od Janika Sinera.

Više od mesec i po dana nije igrao turnire, što je u tenisu dug period, bez obzira ko je u pitanju, pa makar se on zvao i Novak Đoković.

Profimedia
 

U tenisu je izuzetno bitan kontinuitet, zbog rutine i da nije poželjno da se prave velike pauze između turnira, a Novak je to sada uradio.

Kad se na to doda, da prvi reket sveta ulazi u 37. godinu života, i da nije u najboljim teniskim godinama, poraz od 123. igrača mogao se naslutiti sagledavajući sve prethodne činjenice.

Sada su počele spekulacije da Novak nema više onaj intezitet, ali volje i motiva za najviše rezultate, ali veoma brzo ćemo saznati šta je posredi.

I to za nekih deset dana kada počinje Masters u Majamiju, gde je Nole najavio da će učestvovati, ali nije ni definitivno potvrdio. 

Kako je sam rekao konačnu odluku će doneti veoma brzo, kada mu se ohladi glava posle šokantnog poraza od Luke Nardija.

Moje mišljenje je da srpski tensier treba da igra Majami, kako bi ušao u ritam turnira, a sada videćemo koji su naredni koraci prvog reketa sveta.

Takođe, ne treba zaboraviti da je sezona veoma duga, i da Đoković ne može na najvišem nivou da igra u tom ritmu preko cele godine, zbog čega verovatno mora da balansira formu.

Kako sada stvari stoje, posle američke turneje, dolaze turniri na šljaci, i da će taj period od Monte Karla, pa do završetka Olimpijskih igara, koje se održavaju krajem juna biti najvažniji deo sezone.

Naravno, ne treba zaboraviti da se u maju održava i Rolan Garos, koji će sigurno biti jedan od prioriteta našeg tenisera.

Sve u svemu, ne traba praviti paniku zbog eliminacije Đokovića od Nardija, to će sve više dešavati u Novakovoj karijeri, ali iskreno se nadamo da je ovo samo bio loš dan i da će najbolji igrač svih vremena nastaviti da osvaja velike turnire. 

BONUS VIDEO:

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike