Depresivna šampionka se vraća tenisu: Posebno je zahvalna jednom igraču koji je uvek bio tu za nju

07.03.2024

13:44

0

Autor: P.K.

Trebalo je da vlada ženskim tenisom, najveću borbu vodi za mentalno zdravlje

Depresivna šampionka se vraća tenisu: Posebno je zahvalna jednom igraču koji je uvek bio tu za nju
Naomi Osaka, arhiva - Copyright Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP

Naomi Osaka je trebalo da bude lice ženskog tenisa u ovoj deceniji, ali su je problemi sa mentalnim zdravljem sprečili u tome. Depresija i ekstremna stidljivost zaustavili su njen uspon i vladavinu WTA turom.

Ona je osvojila četiri grend slema, ali je jako rano bilo jasno da teško podnosi slavu i pritisak medija, tako da se više puta povlačila sa turnira, ili je kažnjavana jer nije htela da razgovara sa medijima.

Doduše, poslednje povlačenje je iz najlepšeg mogućeg razloga – trudnoće. Pošto je u julu rodila ćerkicu Šai, ove godine se vratila tenisu. Sada se prijavila za Indijan Vels, tek drugi put od 2019. godine.

Ova japanka američkog porekla oglasila se pred početak turnira. Osaka jako poštuje Novaka Đokovića, a sad je izrazila je veliku zahvalnost njegovom prijatelju Endiju Mareju što je "uvek bio tu" za nju. Škot je to dostojanstveno primio i rekao je da su i drugi igrači bili ljubazni prema njemu kada je počinjao.

- Uvek je bio izuzetno prijateljski nastrojen prema meni dok sam se probijala na turu. Kad god bismo se sreli, on bi me pozdravio jer sam ja, očigledno, previše stidljiva da to uradim. Ali osećam kao da je na neki način uvek bio tu za mene, posebno kada se dešavaju teške stvari.

Marej je takmičenje na Indijan Velsu počeo pobedom nad Davidom Gofanom. Posle toga su ga pitali da li se vidi kao mentor mlađim igračima.

- Ne nužno, samo znam da kada počnete na turu, očigledno ste neizmerno uzbuđeni što igrate na turu, ali svlačionica može biti pomalo zastrašujuće mesto. Ne poznajete nijednog igrača i to ponekad može biti malo zastrašujuće. Sećam se igrača koji su bili stvarno ljubazni prema meni kada sam prvi put došao na turu i koliko mi je to značilo, a sećam se i onih koji nisu bili. To je takođe bilo teško kada ste mladi i imate idole koje ste gledali na TV-u koji su bili prilično grozni prema vama, to nije lako. Ako bilo koji od igrača prolazi kroz teške trenutke, uvek bih im poželeo sve najbolje i nadam se da im je bolje.

Ko je to podržao Mareja kada je počinjao?

- Jonas Bjorkman, kasnije me trenirao, uvek se sećam da je bio ljubazan. Tim Henman je takođe bio veoma ljubazan. Andre Agasi, koji je bio moj omiljeni igrač dok sam rastao. Par puta sam trenirao s njim. "Bred Gilbert me trenirao na početku moje karijere... izlazio sam na večeru s Agasijem par puta, uvek je bio stvarno ljubazan. Većina igrača je bila stvarno ljubazna, ali bilo je i onih koji nisu, i to pamtim.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike