Đoković žestoko napao teniska udruženja u zaštiti šampionke: Ko će njoj da vrati poene, novac i ugled?

06.03.2024

20:35

0

Autor: P.K.

Novakova organizacija je od početka bila uz veliku šampionku

Đoković žestoko napao teniska udruženja u zaštiti šampionke: Ko će njoj da vrati poene, novac i ugled?
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP

Jedna od najboljih savremenih teniserki, Simona Halep dočekala je konačno pravdu kada joj je četvorogodišnja suspenzija promenjena u devetomesečnu.

To je usledilo posle žalbi i sada Rumunka može da se vrati takmičenju, ali ne zahvaljujući bilo kojoj teniskoj organizaciji, već Sudu za sportsku arbitražu. Posle toga je reagovalo i udruženje profesionalnih tenisera i teniserki, PTPA, koje su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil.

Prvo se oglasio izvršni direktor PTPA Ahmad Nasar:

- Prvo i osnovno, drago nam je da je Simona konačno sklonila ljagu sa imena. Ali, nećemo ovo nazvati pobedom. Niko ovde nije stvarno pobedio. Ona neće povratiti poslednjih godinu i po dana. Neće povratiti renking poene i novac od nagrada. A ono što je posebno upada u oči je da CAS presudio da se njena suspenzija završila u julu… Da li neko ima vremeplov?? Ovo mora da se promeni. I radićemo na tome da ga promenimo.

Saopštenje takođe nije štedelo teniske organizacije, ali bez pominjanja konkretnih:

- Kako naši principi nalažu, PTPA čvrsto podržava pravo svih igrača na pravičan postupak, pravo na žalbu i pristup pravednom i logičnom sistemu protiv dopinga. Odluka Suda za sportsku arbitražu da smanji suspenziju Simone Halep sa četiri godine na devet meseci ističe potrebu za razumnim reformama nepravednog sistema koji ne uspeva da zaštiti ta prava. Simona se već suočila sa 17 meseci privremene suspenzije i gubitkom rangiranja, novčanih nagrada, reputacije i drugih nepopravljivih šteta. Njena uspešna žalba neće nadoknaditi izgubljeno vreme.

PTPA je radila sa Simonon i njenim timom tokom prošle godine i radujemo se nastavku podrške dok se vraća takmičenjima. Ostajemo posvećeni saradnji sa ITIA i zalaganju za logična poboljšanja i povećanu odgovornost u procesu koji i dalje pokazuje svoje ogromne mane. Pravedniji i logičniji sistem mora se primeniti na dobrobit svih.

Šta se desilo sa Simonom?

U oktobru 2022. godine objavljeno je da je Halep bila pozitivna na zabranjenu supstancu roksadustat na US Openu 2022. To je inače lek za anemiju. Kasnije je objavljeno da su u Halepinom biološkom pasošu pronađene biološke nepravilnosti, koje će biti uzete u obzir na sudu. Septembra 2023. godine, suspenzija Halep je potvrđena, i objavljeno je da će dobiti četvorogodišnju suspenziju, do 7. oktobra 2026. godine.

Organizacija za međunarodni teniski integritet (ITIA) objavila je izveštaj na 126 strana o istrazi doping prekršaja i nekonzistentnosti u njenom biološkom pasošu. ITIA je tražio i diskvalifikaciju njenih rezultata od 8. marta 2022. godine, kada je prikupljen uzorak krvi broj 44, do 7. oktobra 2022. godine, početka privremene suspenzije. PTPA je sve vreme branila Halep i nazvalo je postupak "sramnim". Nisu bili jedini: direktor toksikološke laboratorije u CHU de Garches (sudski ekspert za Francuski Vrhovni Sud) rekao je: "osuđujemo nevinu ženu. Pravimo grešku."

Halep je uložila žalbu na zabranu u februaru 2024. godine, pobedila na žalbi 5. marta 2024. godine i dobila je dozvolu da se odmah vrati tenisu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike