Britanski novinar se javno pokajao zbog Đokovića: "Šta li sam ja mislio?" Priznao greške i nahvalio ga kao retko ko

18.11.2023

13:47

0

Autor: P.K.

Javno je sumnjao u njega i sada priznaje da je debelo pogrešio

Britanski novinar se javno pokajao zbog Đokovića: "Šta li sam ja mislio?" Priznao greške i nahvalio ga kao retko ko
Novak Đoković - Copyright Profimedia

Novak Đoković uspeva u nemogućem. Znamo da vam zvuči poznato, ali ne pričamo o tenisu. Tu je ostvario sve, ispisao sve moguće i nemoguće rekorde, a kraj se još ne nazire, iako se najbolji svih vremena približava 37. godini.

Ne, ovde pričamo o odnosu zapadnih medija prema Đokoviću. Dugo je bio proganjan, ignorisan, potcenjivan, sumnjalo se u njega, neretko je bio i vređan… Tu su prednjačili Britanci.

Ali, sada se dešava i nešto što iskreno nismo mislili da će se desiti: priznanje greške.

U čemu je greška?

Novinar uglednog Telegrafa Sajmon Brigs objavio je upravo takav tekst. U njemu piše o jubilarnoj i rekordnoj 400. nedelji Đokovića na vrhu ATP liste, tri osvojena grend slema ove godine.

- Skoro punih osam godina na vrhu sporta. To je zapanjujuće dostignuće. I ono koje sam ja lično propustio da predvidim. Ovo je moje priznanje. Pre pet godina, moje kolege iz Telegraf sporta i ja smo pisali kako će izgledati top 10 lista ATP ove nedelje – piše novinara i ostavlja listu.

Printscreen/Telegraph.co.uk
 

Koja jeste smešna sa ove distance. Prvi je Denis Šapovalov, za kojim slede Hjeon Čung, Stefanos Cicipas, Marin Čilić, Džek Sok, Karen Hačanov, Nik Kirjos, Dominik Tim, Kajl Edmund i Aleksander Zverev.

Od njih, samo su Cicipas i Zverev u prvih 10 sada, Hačanov je 15. Hjeong Čung je ispod 1000. mesta, Džek Sok 664. Kajl Edmund 527. Denis Šapovalov 103. Kirjosa nema ni na ATP listi više. Osim toga, novinar ne pominje uopšte Đokovića, već priča o završnom turniru čije finale igraju Šapovalov i Čung.

- Šta li sam ja mislio? Kada se u obzir uzme da ne znam gde sam ostavio ključeve automobila, teško je reći sa sigurnošću. Ali, sumnjam da sam se probudio tog jutra, novembra 2018. i pomislio: "Znate šta? Taj momak Đoković je apsolutno precenjen". Pre će biti da sam udovoljio svojim ćudljivim željama i napravio spisak najšarenije i diversifikovane grupe koju sam mogao da zamislim. A Đoković je tada već bio dobrano na putu da postane najbolji svih vremena, ali bilo je drugih koje sam bodovao više na skali "zabavnih".

Novinar odmah nasavlja:

- Da li sam tada već bio umoran od Đokovića? Počeo sam da pratim tenis ozbiljno na jesen 2011, baš kada je on stizao na vrhunac. Zaista sam počeo da ga cenim nekoliko meseci kasnije. A iskreno – mislim da je i dalje tako. U maju 2012. sam počeo da ga opisujem kao "naučnika tenisa" koji pokušava da uhvati neobičnu efikasnost svoje igre.

Profimedia
 

Brigs se seća kako ga je tada opisivao, kao pauka koji plete mrežu oko protivnika, ali zanimljivije je šta sada misli.

- Čudesna stvar je da se Đoković bliži 37. godini, niko još nije uspeo da pouzdano kontrira njegovom pristupu. Statistički, najbliži je Rafael Nadal, koji je nekad uspeo da iseče paukovu mrežu u stilu Indijane Džonsa. Ali, čak je i Nadal iza (30:29) u međusobnim okršajima.

Onda je usledila njegova odbrana, ali i komplimenti Novaku:

- U moju odbranu, mogu razumno da kažem da sam očekivao da Đoković izgubi korak na terenu do sada. Da bar malo oslabi njegova unutrašnja vatra. Ništa od toga se nije desilo. On i dalje rutinski bolje na terenu nudi više u fizičkom smislu od njegovih rivala – od kojih su mnogi i 15 godina mlađi od njega. A njegova glad kao da se pojačava time što ga mnogo navijača ignoriše. Đoković nije prvi šampion koji prolazi kroz ovako nešto. Ali, kada je Mihael Šumaher razvio sličan imidž antiheroja, buka motora je bila glasnija od bilo kakvog gunđanja. Đoković je sa druge strane, što je još jedan majstorski potez, naučio da se hrani tom negativnošću. "Kada publika viče 'Rodžer', ja čujem 'Novak'" – rekao je 2019. posle čuvenog finala Vimbldona.

Novinar na kraju postavlja pitanja o budućnosti.

- Koliko dugo još Đokopol može da traje? Tenis je konačno u triju Karlos Alkaraz, Janik Siner i Holger Rune, našao trojku koja ima faktor "vau". Ova tri klinca imaju kombinovani učinak protiv Đokovića od pet pobeda i osam poraza – što je solidan učinak na početku njihovih karijera. Ali, u Đokovićevom majstorstvu nema ni nagoveštaja opadanja. Baš kao i NFL kvoterbek Tom Brejdi, frontmen Roling Stonsa Mik Džeger i zamišljeni aristokrata Dorijan Grej, on je nadmudrio vreme. Moje jedino preostalo predviđanje je da će oboriti rekord Kena Rosvela kao najstariji osvajač grend slema (37 godina i 62 dana) i postati najstariji muškarac koji je osvojio grend slem. US Open sledeće godine će završiti posao.

Svaka čast Sajmonu Brigsu. Vreme je i da ostali poslušaju njegov primer…

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike