Ovaj med jede Novak Đoković i najskuplji je na svetu: Pola kilograma košta više od 100 evra!

23.08.2023

11:44

0

Glavni sastojak mu diže cenu

Ovaj med jede Novak Đoković i najskuplji je na svetu: Pola kilograma košta više od 100 evra!
Copyright Profimedia

Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković u svojoj knjizi iz 2013. godine otkrio je da je najveći tajni sastojak u njegovoj ishrani manuka med sa Novog Zelanda.

Konzumira ga tako što pojede dve kašičice ovog proizvoda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi.

profimedia, Tanjug/AP
 

Kako je ranije isticao, dešava se da go nekada uzme i tokom dana, ali i na terenu između setova.

Šta je manuka med?

Manuka med je proizvod čije se "lažne" varijante šire na tržištu. On se dobija od cvetova biljke manuke koja raste na Novom Zelandu. Ono što izdvaja ovaj med po ceni ali i kvalitetu je sastojak - metilglioksal, supstanca snažnog antibakterijskog dejstva koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Nemački naučnici sproveli su istraživanje o ovoj supstanci tako što su uporedili uzorke i došli do zaključka da je najbolji manuka med onaj koji sadrži od 38 do 761 mg ove supstance. Med koji sadrži mnogo ove supstance uvek je skuplji.

Freepik
 

Primera radi, med sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, ali cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala iznosi više od 16.000 dinara za pola kilograma. Razlika u količini zavisi od sezone i tačnog porekla, a najbolji je onaj sa divljih područja Novog Zelanda.

Podsetimo, Đoković je često pričao o svom režimu ishrane koji mu pomaže da povrati energiju nakon mečeva, ali i da održava kondiciju i form što mu je jako bitno kako bi igrao na vrhunskom nivou.

On koristi vodu sa limunom kako bi pomogao svom telu u procesu detokisakcije, a nakon toga bira zeleni smuti bogat hranljivim materijama i sve popularnijom superhranom - algama.

Na Noletovom meniju su lagane namirnice. Bira žitarice, kinou, divlju rižu i slatki krompir. To ne znači da izbegava običan krompir, ali ključno je kako ga jede. Uvek je kuvan, a nikada pržen ili uz dodatak maslaca ili sira.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike