Britanci razumeju Noletovu dominaciju: Da je fudbaler bio bi najbolji penaldžija!

14.07.2023

08:11

0

Autor: D. P.

Nole danas igra polufinale Vimbldona

Britanci razumeju Noletovu dominaciju: Da je fudbaler bio bi najbolji penaldžija!
Novak Đoković pomaže Janiku Sineru - Copyright Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta svih vremena Novak Đoković bio bi najbolji izvođač penala da je fudbaler.

Ovaj zaključak donosi Majk Dikson iz "Dejli mejla" na osnovu Novakovog rekorda sa 14 osvojenih taj-brejkova na poslednja tri grend slem turnira - tri na Australijan openu, šest na Rolan Garosu i pet u dosadašnjem toku Vimbldona.

Dosadašnji rekord u tom domenu držao je legendarni Pit Sampras, ali Đoković u svojoj solo-trci za nezvaničnu titulu "GOAT" uspeo je i njega da sruši.

Nole srušio rekord Pita Samprasa

- Da je fudbaler, bio bi čovek koga biste želeli da vidite da izvodi penal... Pa, zašto je staloženi Novak Đoković jedan od zauvek najboljih kada su u pitanju taj-brejkovi - pita se engleski komentator:

- Kada je reč o taj-brejkovima, teniskom sportskom rođaku drame, kada rezultat postaje važan kao u fudbalu, niko u istoriji nije napravio tako jak rekord dok pritisak dostiže svoj vrhunac. Ovo zadivljujuće umeće je jedan od razloga zašto će Đoković početi kao veliki favorit protiv italijanskog 8. nosioca Janika Sinera.

Tanjug/AP
Nole prošle godine protiv Sinera

- Đoković je postao skoro nepobediv u ovoj ključnoj oblasti igre koja je retko tako bitna kao u tenisu na travi, gde brzina terena ima tendenciju da dovede do više setova do 6:6. U svlačionici svi znaju da se suočavaju sa velikom preprekom ako dođe do taj-brejka. Kao da je 36-godišnji Srbin bacio čaroliju na svoje rivale u ovim napetim razmenama. U četvrtom kolu oborio je rekord Pita Samprasa osvojivši 13. uzastopni taj-brejk na grend slemovima. 

Đoković je u karijeri osvojio 313 taj-brejkova, a izgubio ih je 162.

- Ove godine je bio u posebno nadmoćnoj formi kada je to najvažnije, a jedini igrač koji ga je nadmašio u tajbrejku je malo poznati Francuz Enco Kuakua, koji ga je obio još u januaru u drugom kolu Australijan opena.

Niko od Sinera ne očekuje pobedu

Bivši 4. teniser sveta Tomas Enkvist, bivši trener Stefanosa Cicipasa, fasciniran je izuzetnom dominacijom šampiona u taj-brejkovima.

- Postoje dva aspekta toga - počeo je priču Enkvist za Dejli mejl i nastavio:

- U tehničkom smislu Novak je jedan od najboljih "riternera" servisa ikad, a u taj-brejku je to posebno važno, jer protivnik zna da će dobiti mnogo lopti i malo lakih poena. Vreme je najvećeg pritiska i on se tada uvek pita, održava svoju dužinu veoma dosledno. Mentalni aspekt je očigledan, on ima toliko iskustva o tome šta treba da radi i auru oko sebe.

Tanjug/AP
Nole prošle godine protiv Sinera

- Verovatno je njegov najupečatljiviji prikaz bio na Rolan Garosu, gde je odigrao šest setova od 7:6 u svom trku do titule, a da nije napravio nijednu grešku koju njegov protivnik nije iznudio. Njegov zbir poena u ovim situacijama bio je 42-13 do kraja Pariza. Siner je dobro servirao na Vimbldonu i osvojio je jedan taj-brejk koji je morao da odigra. Možda je njegova najveća prednost to što danas popodne izlazi na teren i ne očekuje se da pobedi, tako da je pritisak ograničen. Prošle godine se sastao sa Đokovićem u četvrtfinalu i vodio sa dva seta, ali je izbledeo tako da je lagano izgubio naredna tri - dodaje za kraj Majk Dikson.

BONUS VIDEO:

Košarkaški savez Srbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike