Grend slem šampionka rodila dvoje dece, pa objavila da se vraća tenisu: Želim da inspirišem majke da igraju

29.06.2023

18:36

0

Autor: P.K.

Voznijacki je bila i "broj 1", penzionisala se pre 30. ali sada veruje da je vreme za povratak

Grend slem šampionka rodila dvoje dece, pa objavila da se vraća tenisu: Želim da inspirišem majke da igraju
Karolina Voznijacki - Copyright Profimedia

Bivša svetska broj jedan, Karolina Voznijacki, vraća se tenisu tri godine nakon povlačenja. I ne samo to, nego veruje da može da osvoji titulu na US Openu ove godine.

Danska teniserka je osvojila Australijan Open 2018, kao i 30 WTA titula, a provela je 71 nedelju na vrhu WTA rang-liste.

Ona 11. jula puni 33. Voznijacki se povukla u januaru 2020, ali sada planira povratak nakon što je rodila dvoje dece.

Previše sam kompetetivna da se samo pojavim

U intervjuu za Vog, Voznijacki je izjavila da želi da igra na Kanadskom openu u Montrealu u avgustu, pre nego što otputuje na US Open, gde je stigla do finala 2009. i 2014. godine.

Nedugo posle njene objave, US Open je saopštio da je ona već dobila pozivnicu za ovaj turnir koji počinje 28. avgusta.

Njen plan je da se takmiči i na Australijan openu i Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

- Da li sam nervozna? Ne baš. Vraćam se nečemu što volim. Mogu li da osvojim US Open? Mislim da mogu. Mogu li da osvojim Australijan open? Mislim da mogu. Zato ovo radim. I videćemo šta će se desiti. Da ne verujem u sebe, ne bih ovo radila: Previše sam takmičarski nastrojena da bih se samo pojavila i nemala osećaj da ću biti jedna od najboljih igračica tamo.

Serena je prokrčila put mnogima od nas

Voznijacki je inspirisana Serenom Vilijams, koja je osvojila 23 Gren slem titule u singlu, a zatim se vratila takmičenju nakon rođenja ćerke Olimpije u septembru 2017.

Voznijacki, koja smatra da je Serena bliska prijateljica, stigla je do finala Vimbldona i US Opena 2018. i 2019. godine.

- Serena Vilijams i ja smo bile na večeri pre nekoliko nedelja.Kada sam joj saopštila svoj plan, samo je rekla: "Vau, dobro za tebe. Navijaću za tebe u svakom koraku, i ako ti ikada treba nešto, tu sam". Uvek je bila tu za mene.

Profimedia
 

Posle toga je pohvalila dodatno svoju prijateljicu:

- Serena ne dobija dovoljno priznanja za to što je stigla do toliko grend slem finala nakon što je dobila Olimpiju. Bila su mi pomešana osećanja kada sam gledala kako prošle godine na US openu odlazi u penziju. Imala je vrhunsku karijeru tokom 25 godina i baš je uticajna. Ona je otvorila put mnogima od nas - pokazala nam je da je sve moguće..

Želim da pokažem svojoj deci da mogu da ostvare svoje snove

Voznijacki je udata za bivšeg NBA košarkaša Dejvida Lija. Ćerku Oliviju dobila je u junu 2021. a sina Džejmsa u oktobru 2022.

- Postala sam majka i sada imam dvoje prelepe dece za koju sam veoma zahvalna. Ali i dalje imam ciljeve koje želim ostvariti. Kao porodica smo odlučili da je pravo vreme. Vraćam se da igram i jedva čekam. Želim da pokažem svojoj deci da mogu ostvariti svoje snove bez obzira na svoj uzrast ili ulogu – rekla je Karolina, pa dodala:

- Koliko dugo ću moći da igram na svom najvišem nivou? Godinu, dve godine, tri godine? Ne znam. Ali, znam da će za pet godina, kada deca budu u školi, biti prekasno.

 

 

Tokom prvog dela svoje karijere, Voznijacki je dostigla vrhunac kada je pobedila Simonu Halep u finalu Australijan opena 2018. godine.

Na Vimbldonu je šest puta stigla do osmine finala, ali je svaki put ispala u toj fazi.

Voznijacki se nada da će inspirisati druge roditelje

Voznijacki je svoj profesionalni debi imala osam dana nakon 15. rođendana, kada je kao "wild card", bez lasmana igrala u Sinsinatiju, jula 2005. Sada se nada da će inspirisati više žena da nastave svoje teniske karijere nakon rođenja dece.

Ona je otkrila da je razgovarala sa ženama "koje su se odrekle svojih snova", ali su i dalje željne da prožive slavu koju su nekad imale.

Profimedia
 

To je njena misija, ali Voznijacki ističe da je svesna da se nalazi u privilegovanijem položaju od većine.

- Sigurno nije lako pronaći pravu ravnotežu, i toliko sam srećna što imam supruga i roditelje koji me podržavaju, kao i pomoć dadilje, ali mislim da je to moguće. Želim da to dokažem sebi i tim ženama. Možete imati oboje: možete biti presrećni zbog svoje porodice i svega kod kuće, a opet imati karijeru - i biti sjajni u tome.

Voznijacki je govorila o tome kako muškarci u tenisu obično imaju sreću da ne moraju da biraju između osnivanja porodice i ostanka na turnirima.

Imali ste Rodžera Federera, koji je imao četvoro dece dok je igrao. Novak Đoković ima dvoje, a Rafa Nadal ima dete; Endi Mari ima četvoro. Kod žena je uglavnom bilo ili/ili, a ja bih želela da budem deo promene. Viktorija Azarenka, Kim Klajsters i Serena su već pokazale šta je potrebno da se ima dete i da se vrati na turnir.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike